1. Розробка технічного завдання



Скачати 109.68 Kb.
Дата конвертації16.03.2016
Розмір109.68 Kb.





d:\1115346.jpeg


1. Розробка технічного завдання


    1. кУХОННА ДОШКА ІЗ ПЕТРАКІВСЬКИМ РОЗПИСОМ призначена для нарізання різноманітних харчових продуктів і як декоративна прикраса. Крім того, дощечка може сама по собі бути справжнім шедевром мистецтва.

1.1.1. Виготовлення кухонної дощечки позитивно впливає на психічний та емоційний стан учнів. Практичне виготовлення виробу розвиває творчі здібності, уміння та навички, виховує любов до фізичної праці.
1.2. Вимоги до проекту, розробка дизайн-пропозиції. Формування ідей та варіантів конструкції.

У зв'язку з призначенням кухонна дошка повинна відповідати таким вимогам:



  • матеріали повинні бути не токсичними;

  • матеріали повинні бути недорогими і недефіцитними;

  • матеріали повинні відповідати санітарно-гігієнічним нормам;

  • дощечка повинна мати естетичне оформлення.

Оскільки дощечка це, насамперед, кухонне приладдя, і окраса кухні, тому вона повинна відповідати таким вимогам:

• оригінальність конструкції;

• простота у виготовленні;

• відповідність призначенню:



  • застосовуватися під час приготування страв і оздоблення кухні;

  • виріб повинен захищати робочі поверхні стола від пошкоджень під час обробки харчових продуктів

• охайність виготовлення.роспись. кухонная дощечка
Аналіз зразків:

Приклад 1

        Цей варіант має прості прямокутні форми і не дуже привабливий візерунок розтягнутий на всю дощечку.


http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/353/352896/352896_html_m2cadd99e.jpg

Приклад 2

     Друга дощечка має на відміну від своєї попередниці просту, на перший погляд, ручку і дірку для підвішування, а також візерунок по центру дошки. Але що не дуже подобається, то це тусклі кольори візерунка .



Приклад 3http://mn103.at.ua/_ph/12/2/577808436.jpg

        Останній приклад має досить цікаву форму,але візерунок, який прикрашає дошку досить простий.         




  1. Вимоги до конструкції проекту.

З точки зору призначення виріб повинен мати зрозумілу для виготовлення та функціональну у застосуванні конструкцію. Кухонна дощечка повинна виконувати свої незалежні функції: бути окрасою кухні та використовуватися під час приготування страв.

Орієнтуючись на вищевказані вимоги, функції і призначення, для виготовлення виробу ми обрали деревину – вільха. Композицію виробу може розробляти будь-хто індивідуально, що сприяло б розвитку його творчості, здібностей, навиків, або вибрати запропоновані вчителем варіанти, що зайняло б менше часу.


2.1. Вимоги до матеріалу для виготовлення кухонної дощечки :

1) міцність;

2) стійкість;

3) не дефіцитність;

4) естетичність оформлення;

5) невисока ціна;

6) відповідність санітарно-гігієнічним вимогам;

8) зручність в експлуатації.


2.2. Чинники, які визначають вимоги до матеріалів, придатних для виготовлення проекту:

1) твердість;

2) міцність;

3) придатність до обробки;

4) колір;

5) якість;

6) запах;

7) блиск;

8) текстура.
2.3. Санітарно-гігієнічні вимоги до проекту:

1) матеріал повинен бути непильним та не забруднювати робоче місце;

2) матеріал і виріб в цілому повинен запобігати пошкодженню шкіри чи одягу;

3) матеріал повинен бути вирощений в екологічно чистій зоні;

4) матеріал під час обробки не повинен розколюватися і залишати багато сміття.
2.4. Експлуатаційні вимоги:

1) надійність;

2) міцність;

3) здатність до довгого терміну зберігання свого зовнішнього вигляду, форми.


3. Розробка технічної пропозиції

3.1. Аналіз аналогів проекту

Художньо-естетичне оформлення моделі № 1 – досить проста форма і візерунок не досить привабливий. Художньо-естетичне оформлення моделі № 2 - цікава форма, красивий візерунок але досить тусклі кольори розпису. У моделі № 3 форма також цікава але оздоблення занадто просте.



    1. Висновок за технологічною пропозицією.

Зразки-аналоги мають однакове призначення, відрізняються тільки своєю формою та рисунком оздоблення. Зразки 2, 3 виготовити складніше, оскільки вони мають криволінійну форму. Зразок №1 – більш легкий у виготовленні, бо тут переважають прямолінійні форми.

Але взявши від кожної доски свою «ізюминку» можна отримати красиву кухонну дощечку. Слід лише трохи пофантазувати.


Складаємо макет спроектованої конструкції для моделі


№ п/п

Найменування

Кількість

Матеріал

Розміри, мм

1

Кухонна дошка

1

Вільха

400х220

товщина 20мм




4. Аналіз технології обробки проекту

4.1. Дощечка буде оздоблена Петриківським розписом.

Дощечка, що проектується, буде використовуватися для приготування бутербродів. Її габаритні розміри: 400х200.

Виготовлятиметься з вільхової дошки, товщиною 25 мм.

При виготовленні дощечки використовуються такі операції: розмітка, свердління, випилювання ножівкою, шліфування наждачним папером, оздоблення (нанесення малюнка фарбами) і лакування прозорим лаком.

Усі матеріали повинні відповідати санітарно-гігієнічним нормам.
5. Розробка технічного проекту

Якість виробу варто визначати за такими показниками:

Функціональність виробу - визначає відповідність виробу своєму призначенню.

Естетичність виробу - визначає його рівень краси, виразності, сучасності.

Технологічні показники - вказують на складність виготовлення виробу, застосування у процесі роботи різних інструментів та технологічних операцій.

Економічні показники - визначають втрати на процес створення виробу, а також на користування цим виробом. Наприклад, економічні показники якості картини визначаються кількістю затраченого матеріалу (вільхової дошки) який потрібно на його виготовлення, складністю технологічних операцій і оздоблення, майбутніми затратами.



6. Технологічна картка на виготовлення виробу

Технологічна картка. Виготовлення кухонної дощечки

із Петриківським розписом

апп 087

Заготовка: дошка 25Х225Х450

Матеріал: вільха



з/п

Назва операції

Ескіз операції

Інструмент, пристосування

Примітка

1

Вибрати заготовку (20×220×400), простругати базову пласть

апп 088

Верстак, рубанок




2

Простругати базову кромку під кутом 90 до базової пласті

апп 089

Верстак, рубанок, кутник




3

Розмітити заготовку за шаблоном

апп 090

Шаблон, олівець

Міцно тримати шаблон

4

Простругати другу кромку до лінії розмітки

апп 091

Верстак, рубанок, кутник




5

Розмітити заготовку по товщині

апп 092

Рейсмус




6

простругати другу пласть

апп 093

Верстак, рубанок




7

Розмітити центри отворів і просвердлити їх: два 30 та один 8

апп 094

Лінійка, кутник, олівець, свердлильний верстат (дриль), перове свердло 30, свердло 8

Техніка безпеки під час свердління

8

Випиляти за розміткою

апп 095

Верстак, ножівка, колодочка для запилювання

Техніка безпеки під час пиляння

9

Зкруглити ручку R25, обпиляти торець

апп 096

Верстак, рашпіль




10

Відшліфувати торці, кромки, пласть




Верстак, наждачний папір, шліфувальна колодочка




11

Проконтролювати розміри та якість дошки

За кресленням

Лінійка, кутник




12

Грунтування основи дошки





Клей ПВА, гуаш потрібного кольору, пензлик або ж спонж

Змішуємо клей з фарбою

13

Нанесення ескіза візерунка




Простий олівець




14

Розфарбовування дошки




Фарби гуаш




15

Лакування готового виробу




Лак аерозоль

Наноситься тонким шаром після повного висихання фарби. Потім знову повторно наноситься ще 2 раза


7.Розрахунок собівартості і ціни виробу

№ п/п

Найменування

Кількість

Ціна, грн

1

Дошка вільхова

400х220

товщина 20мм



10


2

Наждачний папір

0,05м2

1

3

Гуашеві фарби

10мл

6

4

Клей ПВА

0,25

2

5

Пензлик

3 шт

8

6

Лак аерозоль для дерева

50 мл

4

Всього

31



Електрифікована робота.

Свердління 2 отворів діаметром 30мм та 1 отвору діаметром 8мм.



Назва інструменту

Вартість, грн.

Час зносу, роки

Амортизаційне відрахування (10%/10грн.)

Амортизаційні відрахування на 1 робочу добу

Свердлильний верстат

3000

20

150

0,15

Набір свердел

50




1

0,3

Працю можна прирівняти до праці працівника 3 розряду. Робота по виготовленню триває 90 хвилин. Виходячи з цього, робота оцінюється у 8 грн.

Податок на заробітну плату становить 13% і буде дорівнювати 1,04 грн.

Амортизаційні відрахування за 90 хвилин роботи становлять 0,35 грн.

Собівартість виробу складає 14,69 грн.

Прибуток (15-25% від собівартості) складає 2,94 грн.

Договірна ціна складає не менше 58, 47 грн.

Виробництво дощечки є екологічно чистим.

8. Розрахунок екологічних параметрів виробництва виробу

Екологічні параметри виробництва виробу будуть відповідати високим показникам і вимогам, якщо матеріал, з якого виготовляють виріб, буде екологічно чистим, виготовленим при найкращих умовах.



9. Оцінка творчого проекту

Робота оцінюється за такими критеріями:

1. Рівень самостійності у процесі організації й виконання роботи, виявлення елементів творчості.

2. Достатній рівень знань і умінь для виготовлення виробу.

3. Уміння користуватися конструкторсько-техологічною документацією.

4. Дотримання технічних вимог у процесі виконання роботи.

5. Уміння організовувати робоче місце і дотримуватися правил техніки безпеки.

6. Дотримання норм часу на виготовлення виробу.

7. Доцільність і необхідність у використанні виробу.

8. Гарний, естетичний вигляд кухонної дощечки.

9. Міцність, надійність виготовленого виробу

11. Актуальність художньо-декоративного оздоблення картини.



12. Рівень сформованості трудових прийомів і умінь виконувати технологічні операції.


База даних захищена авторським правом ©refs.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка