Дітвору він добре знає,Її щедро пригощає



Скачати 149.99 Kb.
Дата конвертації10.03.2016
Розмір149.99 Kb.


Управління освіти Шосткинської міської ради

Дошкільний навчальний заклад

(ясла-садок) № 1 "Дзвіночок"
Проект

по ознайомленню дітей молодшого дошкільного віку (5 рік життя)

з професією кухаря на тему:
"Дітвору він добре знає,Її щедро пригощає,

Бо уміє готувати, Ще й уміє подавати"

Підготували і провели: Єнжиєвська В.А

Талан І.Д


Дата проведення: з 4.11.13 по 8.11.13 р.
Мета проекту: познайомити з професією кухаря, його професійними обов'язками, а також предметами "помічниками". Виховувати повагу до чужої праці та вдячність за неї.

Тривалість проекту: 5 днів.

За метою: пошуково-інформаційний.

За змістом: інтегрований.

За кількістю учасників: колективний.

За характером контактів: у межах групи.

Завдання:

  • формувати у дітей уявлення про сутність праці, її значення в житті людини;

  • розширити знання дітей про різні професії;

  • розвивати вміння мислити, робити певні висновки про необхідність професії кухаря через пошукові, дослідницькі ситуації;

  • учити застосовувати набуті знання, вміння, навички в реальному житті.

1 день

  1. Мотиваційний етап:

Мета: створити умови, зацікавити дітей темою проекту, викликати бажання більше дізнатися про професію кухаря, отримати уявлення про сутність праці, її значення в житті людини.

Приводом до початку роботи над проектом стала постановка пошукової інформації "Чим ми займаємось в дитячому садку?" (Спонукаю дітей до висловлювань). Вихователь: Так, ми граємося і вчимося, малюємо, ріжемо, клеїмо, читаємо, ходимо на прогулянку, бігаємо і стрибаємо… Ростемо!

А ще ми в садочку щодня їмо.

Я хочу вам розкрити один із секретів здоров'я, сили і краси. Уявіть, що ми з ваи не люди, а машини! Уявили? Що потрібно машині, би вона могла їхати? Бензин! Машина їде – витрачає бензин. Якщо бензин закінчиться, то вона навіть з місця не зрушить. Так і людина! Для того, щоб рухатися, працювати, гратися, вчитися, ми повинні їсти щодня і не один раз.

Але звичайно, не бензин, а... ( висловлюються діти).

Вихователь: Правильно: м'ясо, овочі, фрукти! Щоб бути здоровими – треба їсти одні продукти, щоб бути сильними – інші…

Ось і виходить, що треба вживати різні продукти харчування.

Але всі ці продукти потрібно приготувати. Ви, звичайно, щодня бачите, як готують страви мама і бабуся – печуть пиріжки, варять борщі, супи, каші, смажать млинці та котлети, заварюють чай…


Читання вірша С. Шушкевича:

Наш кухар наче боровик,

Надів біленьку шапку,

Готує нам холодник

І запікає бабку.

Смачний у кухаря пиріг,

Чудова каша манна!

Він знає про здоров'я всіх –

Йому подяка й шана.


  • Чи все ми знаємо про кухаря?

  • Який одяг у кухаря?

  • Чи знайомі ми з предметами "помічниками"?

  • Яке меню?

  • Який посуд у кухаря?

  • Що він робить?

  • Який результат його праці?

  • Як ми можемо знайти відповіді на ці запитання? Хто нам у цьому нам допоможе? (Прочитати в книжках, розпитати батьків, розглянути на картинках, послухати вихователя, поспостерігати за кухарем тощо).

  • Для того щоб усі були здоровими і сміливими, ми виготовимо саморобку дитячу книжку: "Книга рецептів" та "Веселі кухарчуки".

  • Як же нам не забути, що ми хочемо дізнатися про професію кухаря? (Підводжу дітей до створення "Древа цілей").

Вихователь разом з дітьми обговорює пропозиції дітей та вибирають форму "Древа цілей": іграшковий кухар із сковорідкою в руках та паперовими млинцями, на яких умовно чи символічно позначено те, про що хочуть дізнатись, чи зробити діти. Вихователь повідомляє, що на занятті з зображувальної діяльності діти вчитимуться прикрашати посуд, виготовляти печиво з солоного тіста; виготовляти салат з варених овочів.

Прогулянка

Екскурсія на город. Спостереження за городиною. Чи весь урожай вже зібрали? Що можна зібрати на горді? (Щавель, петрушку). В яких стравах живають щавель та петрушку? Якого вони кольору? Який на смак щавель?

Бесіда "Для чого ми їмо"

Імітаційна вправа "Ой, ой живіт болить"



II половина дня

Розучування вірша "Наш кухар":

Наш кухар наче боровик,

Надів біленьку шапку,

Готує нам холодник

І запікає бабку.

Смачний у кухаря пиріг,

Чудова каша манна!

Він знає про здоров'я всіх –

Йому подяка й шана.



Ігрова діяльність

Дидактична гра "Назви кашу для Оленки"

Рухлива гра"Хто швидше збере овочі в кошик"

Гра-хоровод "Каравай"



Робота з батьками.

  1. Пошукати разом із дітьми і принести в групу цікавий матеріал ( вірші, загадки, ілюстрації, цікаві рецепти,цікаву інформацію) про кухаря, про страви.

  2. Принести дошку для нарізання, пластмасові одноразові ножи, варені овочі (картоплю, буряк, моркву).

2 день

  1. Інформаційний етап

Вихователь: Великою допомогою є робота чергових. Що повинні робити чергові?

Чергові піклуються про всіх дітей, і кажуть "дякую", або "спасибі", вони дякують помічнику вихователя, кухарям і черговим за їх турботу.



  • А як працюють наші кухарі?

  • А як їх звуть? (Нагадати)

Читання вірша вихователем:

"Мы на улице гуляли.

Нагуляли аппетит

Вкусно повара готовят,

Будешь ты здоров и сыт".

I. – А сьогодні я вас запрошую до екскурсії на кухню.



Інтегроване заняття з пріоритетом логіко-математичних завдань.

Мета: ознайомити з професією кухаря, його професійними обов'язками, а також предметами "помічниками", виховувати повагу до праці кухаря та вдячність за неї. Розширити знання про страви української кухні: надати дітям практичні уміння і навички – нарізування.

Закріплювати навички лічби в межах 5, вправляти у зіставленні числа і цифри, ознайомити з поняттям "поділ цілого на частини" (розрізування).

Активізувати словник назвами посуду різного призначення, дієсловами.

Обладнання: набір відварених та очищених овочів ( картопля, буряк, морква), пластмасові ножі (для кожної дитини), дошка для нарізання овочів (для кожної дитини), демонстраційні цифри від 1 до5.

Заувага: діти нарізають лише буряк, моркву та картоплю. За нарізкою цибулі й огірків лише спостерігають.

Хід заняття


  1. Прихід: вітання, оглядання приміщення.

  2. Ознайомлення з деякими предметами "помічниками" (демонструємо 3-4 предмети, дотримуючи послідовності: назва, цільове призначення, функціональне призначення).

  3. Демонстрація одягу кухаря.

  4. Звертаю увагу на величину посуду на кухні і пропоную порівняти з посудом домашньої кухні. Чому каструлі, сковорідки на кухні вдома значно менші?

  5. Розповідь про сьогоднішнє меню.

  6. Організація лічильної діяльності.

В окремий посуд кухар кладе відварені овочі, а діти голосно їх лічать: п'ять картоплин, три цибулини, чотири буряка.

  • Скільки тарілок під всі види овочів ми взяли на кухні?

II. Прихід в групу, робота над зіставленням числа й цифри. Перед кожною мискою з певним видом овочів треба покласти відповідну цифру.

III. Ознайомлення з посудом (дошка для нарізання, ножами, виделкою, салатницею), правилами техніки безпеки.

Ми – маленькі кухарі,

В нас секрети є свої.

Раз –

Чистенько миєм руки,



Хай вони не знають скуки,

Два –


Чистенький рушничок

Ми повісим на гачок;

Три –

Посуд чистий, аж іскриться!



До роботи! Не баріться!

(Виконуємо всі дії лічилки:, миємо руки, перевіряємо чистоту рушничків та посуду, ознайомлюю з ножами, технікою безпеки при користуванні ними).

IV. Організація роботи за темою "Поділ цілого на частини"

Вихователь: На вашому столі лише один овоч. А вас двоє. Як же поділити один овоч між двома дітьми? Розрізуємо його навпіл. Кожна частина овочу – половина. Якщо ми стулимо обидві половинки, то отримуємо ціле: цілу морквину, цілий буряк, цілу картоплину. Половина завжди менше, ніж ціле, а ціле завжди більше,ніж половина.

Кожна дитина отримує по половині овочу, ріже ще наполовину. А кожну половину нарізає маленькими шматочками.

Організовую спостереження за нарізанням цибулі й огірків, звертаю увагу на їхній запах.

Заправляємо салат.

Ось салатик вітамінний –

Вінегрет на смак відмінний,

Бурячок і огірок,

Цибулина і морквина,

І смачненька картоплина!

Все змішалося у ньому –

Пригощайтесь на здоров'я.

А. Байбакова

Прогулянка

Бесіда з дітьми на тему: "Як потрібно турбуватись про своє здоров'я".

Народно-хороводна гра "Маринка".

Дидактична вправа "Кухарчуки" – розвивати вміння в дітей слухати й виконувати команди, сприяти об'єднанню групи.

Рухливо-дидактична гра "Чистимо овочі для борщу".

II половина дня

Відгадування загадок про продукти харчування:

"Ой смачна вона, духмяна,

Рисова, гречана, манна.

Ложку в рот – і буде наша

Здогадалися? Це… (каша)."

"Ми в окропі кипіли,

Велику муку терпіли,

Зате нас усі хвалять,

Таж всі варять." (Вареник)

"Мені мама з магазину

Принесла в обгортці зиму.

Я її за мить зігрів.

Як? А дуже просто – з’їв." (Морозиво)



Ігрова діяльність.

Сюжетно-дидактична гра "Кашовар".

Конструювання "Стіл для кухаря".

Робота за змістом вірша М.Познанської "Кухар у дитсадочку"

Дихальна вправ "Каша кипить".

Робота з батьками:


  1. запропонувати вивчити вдома з дітьми загадки, вірші, прислів'я про овочі, фрукти.

3 день

  1. Репродуктивний етап:

Комплексне заняття (мовленнєвий, художньо-естетичний розвиток)

Тема: Робота за казкою братів Грімм "Горщик каші".

Освітні завдання: 1. Ознайомити дітей із казкою братів Грімм "Горщик каші".

2. Продовжувати навчати переказувати незнайомий текст; активізувати словник назвами посуду різного призначення, дієсловами, словами – узагальненнями: "чайний посуд", "столовий посуд".



Аплікація: "Каструля" (декоративна).

Освітні завдання: Вчити викладати і наклеювати візерунок на формі силуету − каструлі . Розміщувати квітку посередині, листя – від середини до краю. Розвивати окомір. Виховувати акуратність, охайність.

Обладнання: картинки із зображенням посуду різного призначення, силуетні каструлі вирізані з паперу світлих тонів; пензлі, дощечки, клей, серветки, зразки каструль: вирізані квіти, листочки (по 4).



Хід заняття

  1. Презентація твору – казки братів Грімм "Горщик каші".

  2. Організація переказування твору.

  3. Лексична гра "Чарівний мішечок".

Мета: активізувати у мовленні дітей слова- назви посуду різного призначення, слова-узагальнення - "чайний посуд", "столовий посуд".

  1. Дидактична гра "Веселі кухарі".

Мета: активізувати у мовленні дітей дієслова.

Ложкою – їмо, вимішуємо, набираємо, перемішуємо.

Виделкою – їмо, наколюємо, перекладаємо.

Ножем – ріжемо, відрізаємо, нарізаємо, січемо, перерізаємо, надрізаємо.



  1. Лексична вправа "Я люблю їсти…"

Починаю мовленнєвий "ланцюжок", розповідаючи про себе "Я люблю їсти кашу, а ти…"(пропоную розповісти про свою улюблену страву).

  1. Фізкультхвилинка "Суп"

(Масаж спини)

(Діти стають один за одним, кладучи руки на плечі попереду стоячої дитини.)



  • Чики – чики – чики – ща

Вот капуста для борща!

(діти постукують долонями)



  • Попрошу картошки,

Свёколки, морковки.

(діти постукують ребрами долоні)



  • Да зубок чесночку,

Полголовки лучку,

(постукують кулачками)



  • Чики – чок, чики – чок,

И готов (борщичок).

(погладжують долонями).



  1. Декоративна аплікація "Каструля".

а) Показую дітям каструлю. Запитую у дітей, що намальовано на каструлі. Якого кольору каструля? Якого кольору квітка? Якого кольору листочки? Скільки листочків? А квіток? Як розміщені вони?

б) Порівнюю вирізану з паперу каструлю з справжньою (Паперова каструля також світлого кольору, її можна прикрасити так, чк прикрашена справжня каструля).

в) Показую зразок.

Пояснюю виконання завдання.

Закріплюю з дітьми послідовність виконання завдання.

г) Робота дітей.

8. Виставка дитячих робіт, розглядання.

Прогулянка

Спостереження за картоплею – топінамбуром. Які страви готують? Чим корисна ця картопля? Хто із вас куштував на смак?



Господарсько-побутова праця. Разом з дітьми викопати картоплю, зібрати і принести до групової кімнати.

Водіння хоровода на честь "Дня народження" картоплі "Коровай-коровай".

Дидактична вправа "Смачного" – пригощання вітамінним салатом з морквою та топінамбуром.

Дихальна вправа "Каша кипить".



II половина дня

Ігрова діяльність:

  1. Обігрування вірша М. Салтис "Кухар".

  2. Сюжетно – рольова гра "Кухарі".

  3. Мовленнєва вправа "Кухар"

  4. Робота за змістом вірша І.Сонечка "Побавимось у кухарів".

  5. Пальчикова гімнастика

"Наші пальчики - брати"

Наші пальчики – брати,

Люблять працювати.

Загадали вони разом Колобок спекти.

Оцей пальчик – піч топив,

Оцей пальчик – воду носив,

Оцей пальчик – борошно сіяв,

Оцей пальчик – тісто місив.

Потім разом працювали,

Колобочка виробляли.

У гарячій печі випікали,

Із задоволенням куштували,

і гостей пригощали.

Робота з батьками: запропонувати вдома разом з дітьми зробити бутерброди.

4 день


  1. Узагальнюючий етап

Інтегроване тематичне заняття "Кухар"

Мета: закріпити набутий на попередніх етапах досвід; систематизувати знання і навички дітей; з'ясувати, які зміни відбулися у розвитку дітей порівняно з діагностичним та мотиваційним етапом.

Хід заняття

  1. Дидактична гра "Кухар".

Мета: закріпити знання про український національний посуд та страви.

  1. Масаж за допомогою масажного м'ячика "Испечём мы каравай":

Месим, месим тесто

Есть в печи место.

Испечём мы каравай

Перекладывай, валяй.

(Сжимаем маленький мяч в правой руке. Перекладываем в левую руку и сжимаем. Несколько раз энергично сжимаем мяч обеими руками. Катаем мяч ладошками).


  1. Пальчикова гімнастика

"Наші пальчики брати"

  1. Дидактична гра "Кухарчуки"

Мета: розвивати вміння дитини слухати й виконувати команди, сприяти об'єднанню групи.

  1. Дидактична гра "Що готує кухар?"

Мета: збагачувати словниковий запас дітей, сприяти розвитку, вчити дітей утворювати від іменників з прийменниками слова – ознаки (прикметники).

Обладнання: предмети одягу кухаря (ковпак, фартух); іграшковий посуд.

  1. КІТ "Що було б якби в дитсадочку не було кухаря?".

  2. Трудова діяльність "Виготовлення печива з солоного тіста".

а) Створення ігрової ситуації. До дітей у гості приходить ведмежатко. Воно каже, що дуже-дуже зголодніло і хоче чогось солоденького. Наприклад, смачних ягідок!

Пригостимо ведмедика ягідками, але пам’ятаймо, що варення не можна їсти великими ложками. Як самостійний продукт харчування. Воно смакує з чаєм, молоком, булочкою, печивом. Приготуємо ведмедикові печиво? До роботи! Але насамперед ми повинні… добре помити руки!

Організація трудової діяльності з приготування печива з солоного тіста.

Прогулянка.

Бесіда "Для чого ми їмо".

Народно-хороводна гра "Маринка".

Гра "Каструльки".

Трудова діяльність разом з дітьми зрізати маленькі кетяги горобини для виготовлення чаю.

Ігрова діяльність.

Дидактична гра"Полічи горобинки".

Рухлива гра "Біжи до дерева".

II половина дня.

Вербалізація емоцій за віршем С.Шушкевича "Куховарки".

Етюд "Солоний чай".

Дидактична гра "Смачні бутерброди".

Дидактична гра "Найсмачніша страва".

Пальчикова гра "Смачна каша".

Сюжетно – дидактична гра "Кашовар".

Ліплення "Посуд для ведмедиків" (колективна робота).



5 день

  1. Творчий етап:

Мета: створити умови для розвитку творчих здібностей кожної дитини за допомогою різних видів діяльності; спонукати до спільної діяльності батьків та дітей; розвивати фантазію, емоції, творчі здібності.

Зміст роботи:

  • Створення саморобки книжечок "Любимо готувати", "Веселі кухарчуки" (спільна робота батьків та дітей)

Прогулянка

Бесіда "Що батьки готують вдома".

Дихальна вправа "Каша кипить".

Дидактична гра "Кухарчуки".



II половина дня

  1. Рефлексійно − оцінювальний етап:

Мета: виховувати вміння дітей радіти своїм і чужим успіхам, вибирати методи і прийоми, які принесуть найкращі результати для подальшої роботи з дітьми.

Матеріал: "древо цілей", роботи з образотворчої діяльності, роботи зроблені з солоного тіста (печиво, колобки, бублики…), спільні роботи з батьками, ілюстрації.

Методи і прийоми: бесіда, "подорож у зворотному часі".

Розглядання предметів, речей, ілюстрацій, предметних картинок пов'язаних з професією кухаря.

Дидактична гра "Сервіруємо стіл".

Дидактична гра "Смачні бутерброди".

Дидактична гра "Які":

Каструля – чиста, брудна, велика, біла, стара.

Стакан – чистий, скляний, брудний, прозорий.

Чашка – маленька, нова, пластмасова, керамічна.

Ніж – гострий, кухарський, тупий, великий.

Запропонувати батькам помилуватися спільною роботою дітей. Залучати дітей до розповіді про свої враження від виконаної роботи. Запропонувати батькам знайти на сайті, в групі "Зайченята", викладений цікавий матеріал про проведеній проектній діяльності і разом з дітьми подивитися вдома.



Використана література

  1. Гавриш Н. Інтегровані заняття. Методика проведення. – Київ. Шкільний світ, 2007.

  2. Дикань Н.І "Дошкільникам про професії". – Харків "Основа", 2012. – (Серія "ДНЗ Вихователю").

  3. Долинина О. Журнал "Жирафа – Рафа". – Київ, ТОВ "Новий друк",№ 2, 2010.

  4. Конилова О.В., Ткаченко В.М. "Використання символів у роботі з дошкільниками" (середня група). – Харків. Серія "Дитячий садок від "А" до "Я"". "Ранок", 2009.

  5. ЛАБА Н.Г. , Поніманська Т.І. "Відкриваємо світ": система інтегрованих занять з дітьми п'ятого року життя. – Тернопіль: Мандрівець, 2010.

  6. Підлужло О.В., Малибог Н.А., Цимерман І.Л. "Перспективний план життєдіяльності дітей дошкільного віку за Базовою програмою "Я у світі" (п'ятий рік життя) II квартал. Додаток частина 2 – Суми, 2010.

  7. Швайка Л.А. "Метод проектів у діяльності дошкільного закладу". – Харків. Видавнича група "Основа", 2010.


База даних захищена авторським правом ©refs.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка