Національна академія аграрних наук україни державна установа інститут сільського господарства степової зони на правах рукопису гирка анатолій дмитрович «324»/.«321»: 631. 5



Сторінка1/46
Дата конвертації09.03.2016
Розмір6.06 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   46


НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА СТЕПОВОЇ ЗОНИ
На правах рукопису
ГИРКА АНАТОЛІЙ ДМИТРОВИЧ

УДК 633.1«324»/.«321»:631.5(251.1– 17:477)

АГРОБІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ОЗИМИХ ТА ЯРИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР У ПІВНІЧНОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ
06.01.09. – рослинництво
Дисертація

на здобуття наукового ступеня

доктора сільськогосподарських наук



Науковий консультант:

ЧЕРЕНКОВ Анатолій Васильович, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН України



Дніпропетровськ – 2015ЗМІСТ



Стор.

ВСТУП……………………………………………………………………….……

7

РОЗДІЛ 1

СТАН ПРОБЛЕМИ ТА НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ АГРОБІОЛОГІЧНИХ ОСНОВ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ОЗИМИХ І ЯРИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР (огляд літературних джерел)………………………

16




1.1. Особливості формування врожаю пшениці озимої та ярої

17




1.2. Технологічні заходи вирощування ячменю озимого та ярого………………………………………………………………..

29




1.3. Агротехнічні заходи вирощування вівса…………………..

43

РОЗДІЛ 2

УМОВИ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ………………………

52




2.1. Ґрунтово-кліматичні умови……………………….…….…..

52




2.2. Погодні умови в роки проведення експериментів………..

59




2.3. Методика досліджень…………………………………….….

78

РОЗДІЛ 3

ВПЛИВ АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИХ УМОВ НА ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР ТА ЗАХОДИ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА В ПІВНІЧНОМУ СТЕПУ…………………………………………..

92




3.1. Агрокліматичний потенціал зони Степу………………….

92




3.2. Концепція оптимізації виробництва зерна в контексті кліматичних змін …………………………………………………

98




3.3. Сучасний стан розвитку ринку українського зерна……….

106




3.4. Біокліматичне обґрунтування принципів оптимізації виробництва зерна в північному Степу України ………………

115

РОЗДІЛ 4

БІОЛОГІЧНІ Й АГРОТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ПІДВИЩЕННЯ ВРОЖАЙНОСТІ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ТА ЯРОЇ……………….

125




4.1. Особливості реалізації потенціалу продуктивності сортів пшениці озимої та ярої…………………………………………...

125




4.2. Продуктивність пшениці ярої залежно від строку сівби, глибини заробки насіння та фону мінерального живлення …….

129




4.3. Вплив різних систем захисту на продуктивність посівів пшениці ярої…………………………………………………….....

133




4.4. Продуктивність пшениці ярої залежно від строку сівби, норми висіву насіння та режиму живлення…………………….

137




4.5. Вплив стимуляторів росту на формування врожайності зерна пшениці ярої на різних фонах мінеральних добрив……

142

РОЗДІЛ 5

НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ТА РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРИЙОМІВ ВИРОЩУВАННЯ ЯЧМЕНЮ ОЗИМОГО ТА ЯРОГО…………………………………………....

151




5.1. Особливості реалізації потенціалу продуктивності сортів ячменю озимого та ярого………………………………………...

151




5.2. Формування продуктивності ячменю озимого та ярого залежно від строків сівби, обробки насіння та рівня мінерального живлення…………………………………………..

157




5.3. Вплив попередників та норми висіву на продуктивність ячменю ярого плівчастого та голозерного…………………..…

170




5.4. Вплив регуляторів росту та мікродобрив на формування врожайності та якості зерна ячменю ярого на різних фонах удобрення…………………………………………………………..

180

РОЗДІЛ 6

НАУКОВІ ОСНОВИ ОПТИМІЗАЦІЇ УМОВ ВИРОЩУВАННЯ ВІВСА……………………………………………………………….

194




6.1. Особливості реалізації потенціалу продуктивності сортів вівса……………………………………………………………...….

194




6.2. Вплив мінеральних добрив, мікродобрива та попередників на підвищення врожайності та поліпшення якості зерна вівса голозерного…………………………………………………………

196

РОЗДІЛ 7

ПРИНЦИПИ ОПТИМІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ЯРИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР І ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ НАПРЯМІВ РЕСУРСОЗАОЩАДЖЕННЯ

211





7.1. Ефективність застосування органічних та мінеральних добрив у технології вирощування ярих зернових культур…..

211




7.2. Вплив мульчування ґрунту рослинними рештками колосових культур на вологозабезпеченість та продуктивність ячменю ярого………………………………………………..…….

221

РОЗДІЛ 8

ЕКОНОМІЧНА ТА БІОЕНЕРГЕТИЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ОЗИМИХ ТА ЯРИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

232




8.1. Сутність економічного та енергетичного аналізу……..…

232




8.2 Ефективність вирощування пшениці озимої та ярої……...

233




8.3. Економічна та біоенергетична ефективність вирощування ячменю озимого та ярого………………………………………...

243




8.4. Ефективність вирощування вівса……………………………

253

РОЗДІЛ 9

РЕЗУЛЬТАТИ ВИРОБНИЧОЇ ПЕРЕВІРКИ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМ ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ І СІВБИ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ……………………………….………………

261




9.1. Агрофізичні властивості та вологість ґрунту ………….….

262




9.2. Поживний режим …………………………………………..…

264




9.3. Фітосанітарний стан посівів…………………………….…...

268




9.4. Ріст, розвиток і продуктивність пшениці озимої…………..

271




9.5. Економічна та біоенергетична ефективність вирощування пшениці озимої............................................................................

277

ВИСНОВКИ……………………………………………………………..………..

279

РЕКОМЕНДАЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ…………………………………………….

285

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………….……….

287

ДОДАТКИ…………………………………………………………………….…..

334
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   46


База даних захищена авторським правом ©refs.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка