Підготувала вчитель початкових класів вищої категорії «старший учитель» Скадовської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Василенко Ольга Миколаївна



Скачати 139.24 Kb.
Дата конвертації19.02.2016
Розмір139.24 Kb.


Підготувала

вчитель початкових класів

вищої категорії

«старший учитель»

Скадовської загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів №3

Василенко Ольга Миколаївна

2014 рік

Тема уроку. Їжте на здоров'я!

Мета уроку: поглибити знання учнів з основних правил харчування та приготування їжі; розвивати вміння розподіляти види харчових продуктів для споживання протягом доби (сніданок, обід, вечеря); обирати продукти харчування, багаті на вітаміни; формувати мотиваційну установку на споживання корисної для здоров’я їжі, виховувати навички культури і гігієни правильного харчування, бережливого ставлення до свого здоров’я.

Демонстраційні матеріали: таблиця «Складові їжі»; шапочки з написами вітамінів А, В, С, D; картки із зображеними харчовими продуктами; ілюстрації овочів та фруктів; прислів’я.

Дидактичні матеріали: пам’ятки раціонального харчування; предметні картки до гри «Вітамінний потяг».

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Хід уроку

І. Етап організації

1. Емоційне налаштування учнів

Ось дзвінок нам дав сигнал –

Працювати час настав.

Тож і ми часу не гаймо,

Урок основ здоров’я починаймо.

2. Вправа «Чарівні слова»

- Діти я пропоную виконати рухи , але тільки у тому випадку, якщо я скажу «Будь ласка».



  • Поплескайте, будь ласка, в долоні.

  • Стукніть лівою ногою.

  • Стрибніть на місці.

  • Помахайте рукою сусідові по парті, будь ласка.

  • Покажіть язика.

  • Присядьте на стільці.

  • Посміхніться, будь ласка.

3. Актуалізація опорних знань учнів

Інтерактивна вправа «Інтерв’ю»

- Від чого залежить здоров’я людини?



- Для чого потрібно їсти?

- Чи можна обійтися без їжі?



4. Мотивація навчальної діяльності

Вправа «Голосування ногами»

- Послухайте, будь ласка розповідь про хлопчика. Якщо ви вважаєте, що він усе робив правильно, перейдіть ліворуч, а якщо ви з ним не погоджуєтеся, - праворуч.

Одного сонячного дня у хлопчика Андрійка був прекрасний настрій. І, прийшовши зі школи до дому, він вирішив пообідати. З’їв кашу з цукром, солодку смачненьку булочку, шматок торту, шоколадку і запив це солоденьким чаєм…

- Дітки, поясніть свій вибір. Чому дехто з вас змінив свою думку?

- А хочете дізнатися, чим закінчилася історія і чому?

ІІ. Етап проектування

Повідомлення теми уроку

- Наш сьогоднішній урок про правильне повноцінне харчування та його вплив на здоров’я людини.



Визначення мети і завдань уроку

- Під час уроку ми навчимося вибирати їжу, корисну для здоров’я, яка містить вітаміни різних груп.



ІІІ. Етап планування

- Отримані знання нам необхідні для того, щоб не хворіти, почувати себе бадьорими, сильними, підтягнутими і стрункими. А, наприкінці уроку ми дізнаємося, що ж сталося з нашим знайомим хлопчиком Андрійком і спробуємо дати йому поради.



ІV. Етап виконання плану діяльності

1.Вивчення нового матеріалу

  • Розповідь учителя

- Мабуть, кожному відомі мудрі слова: «Ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти». Дійсно, не можна вбачати мету і зміст життя в їжі. З іншого боку, важливо правильно харчуватися. Дехто вважає, що не має значення, де і як з’їсти, аби не бути голодним. Проходить певний час, і така людина починає відчувати нездужання. Треба з молодих років додержуватися правильного режиму харчування. Але що це означає?

Правильний режим харчування передбачає відповідну кількість і якість продуктів, які має спожити людина, достатній вміст у них необхідних поживних речовин, раціональний розподіл їжі протягом дня, відповідну черговість страв і сприятливі умови для їх споживання.

Харчування – неодмінна умова нашого життя. Без їжі людина не може жити. З їжею ми отримуємо поживні речовини, необхідні для роботи мозку, серця, легенів, м’язів та інших органів.

Їжа забезпечує наш організм енергією, яка міститься в продуктах харчування. А ще здоров’я залежить від того, як швидко і часто ми їмо, наскільки ретельно пережовуємо їжу. Отже, щоб бути здоровим, потрібно знати правила харчування. Енергія, яку витрачає наш організм у процесі життєдіяльності, відновлюється лише за рахунок їжі, тому вона має бути поживною, з достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів, вітамінів.



  • Робота за таблицею «Складові їжі»



СКЛАДОВІ ЇЖІ



2. Робота в групах (Учні об’єднуються у 6 груп за картками)

- На столі кожної групи лежить картка. Прочитайте інформацію і підготуйтеся розповісти про те, що вас зацікавить своїм товаришам.

І група. Білки - це складні органічні молекули, необхідні для будівництва клітини, які виконують сотні інших різноманітних функцій. Вони беруть участь у відтворенні клітин, утворенні ферментів, виробленні антитіл і гормонів. Нарешті, при нестачі енергії в організмі білки починають руйнуватися і служити джерелом цієї енергії. Саме тому повноцінне життя без білкової їжі просто неможливе.http://www.bizslovo.org/content/images/stories/prav-harchuvannya/belok.jpg

ІІ група. Жири - це клас органічних речовин, головна роль яких - енергозабезпечення організму. Відомо, що молекули жиру володіють великою енергоємкістю у порівнянні з вуглеводами.  Жири - найцінніший енергетичний матеріал і один з головних компонентів клітин тваринних, рослин і мікроорганізмів.http://www.bizslovo.org/content/images/stories/prav-harchuvannya/zhyry2.jpg
ІІІ група. Вуглеводи - природні сполуки, які відіграють важливу роль у житті людини, тварин і рослин. Вони дуже поширені в природі, особливо в рослинному світі: 80% сухої маси рослин становлять вуглеводи. Вуглеводи входять до складу їжі і є одним з найважливіших харчових продуктів людини. Потреба людини в енергії покривається при харчуванні за рахунок вуглеводів. До вуглеводів відносять глюкозу, фруктозу, цукор (сахарозу), крохмаль, целюлозу тощо. Одні з них є основними продуктами їжі, інші (целюлоза) - основа для добування паперу, пластмас, волокон. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:and9gcqhcb0liwzirodn3esbqlrlg3qlw2wwlfes6q-ukjslyq8tcackqq

ІV група. Мінерали - це хімічні елементи, які зустрічаються в земній корі. Вони підрозділяються на дві категорії: мікроелементи і макроелементи. Мінерали потрібні для життєдіяльності організму, вони беруть участь у багатьох процесах: http://www.bizslovo.org/content/images/stories/prav-harchuvannya/min.jpg

  • Дають міцність нашому скелету.

  • Сполучають органічні структури. 

  • Контролюють водний баланс. 

  • Регулюють кислотно-лужну рівновагу. 

  • Посилюють ефект нервово-м'язової передачі.


V група. Вода. Жодна жива клітина, жоден живий організм не може існувати без води. Вода входить до складу усіх органів і тканин людського тіла. Кров містить близько 80% води. Усі процеси, що протікають в організмі, пов'язані з наявністю води, з розчинними в ній речовинами. Відомо, що людина може існувати тривалий час (місяць і більше) без їжі, але за відсутності води він гине через декілька днів. Яка ж кількість води потрібна людині на добу?https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:and9gcs4itelpzcolbpq7ykngfqa2qvkynxrfjaopte0ehdkeph-ejqs

Необхідна кількість води на добу в середньому дорівнює 2-2,5 л.



VІ група. Вітаміни - це речовини, які необхідні для харчування людей і тварин. Вони беруть активну участь у засвоєнні їжі, підвищують працездатність людини, протидію організму захворюванням, поліпшують обмін речовин. Вони також потрібні для синтезу гормонів в організмі.https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:and9gcqqtbzs08l24hp3c0gp9fsqdrbxjsg0fvy_lvm2jqpviur7oqotka

3. Презентація роботи (Діти по черзі розповідають про складові їжі)

4. Формування умінь та навичок

  • Робота в парах

- У вас на партах лежать картки. Спробуйте правильно з'єднати назви складових їжі і їх роль в життєдіяльності нашого організму.

Білки

відновлюють витрати теплової енергії (тепла). Вони йдуть на зігрівання організму.

Жири

дають міцність нашому скелету

Вода

вода входить до складу усіх органів і тканин людського тіла.

Вуглеводи

речовини, необхідні для життя людини, її росту та розвитку.

Вітаміни

витрачаються на роботу м’язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця та інших органів).

Мінерали

основний будівельний матеріал, організму. З них утворюються і ростуть нові клітини, завдяки чому людина росте.

  • . Вправа «Шість літер»

- Яке слово зашифроване?

ВШісіттаьм ілітнеир (вітаміни)

5. Розповідь учителя

- Особливо необхідні вітаміни для дитячого організму. Якщо вітамінів не вистачає, людина важко хворіє. В організм вітаміни потрапляють з їжею. Отже, потрібно знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни.

Отже, щоб наш організм щоденно одержував з їжею все необхідне, потрібно знати, як правильно скласти меню. Потреба організму в поживних речовинах і вітамінах залежить від пори року. Взимку організм втрачає багато тепла, тому доцільно вживати жирнішу їжу, влітку – легкі страви із сезонних продуктів. Навесні, коли свіжих овочів і фруктів обмаль, слід використовувати консервовані та морожені продукти, соки, варення. Найлегше восени, коли природа дарує нам багато овочів, фруктів, які містять необхідні вітаміни й мінеральні речовини.

- І ще запам’ятайте і враховуйте при складанні меню, що м’ясо, особливо жирне, перетравлюється в шлунку 4-8 годин, картопля і бобові – 3-4 години, хліб – 2,5 години, молоко – 1-2 години, а найшвидше – овочі та каші.

6. Інсценування «Ми – корисні для людини»

(Виходять діти, на головах у них шапочки з назвами вітамінів А, В, С, D).

- Добрий день! Впізнали нас?

Ми – вітаміни, дуже корисні для людини.

Вітамін A - бета-каротин


  • впливає на ріст, хороший зір, оберігає шкіру,

  • броколі, морква, капуста, брюссельська капуста, кабачок, цикорій, шпинат, салат, щавель, петрушка, кульбаба, горошок, гарбуз, соя.

Вітаміни B1, B2, B3, B6

  • відповідальні за належне функціонування нервової та м’язової систем,

  • баклажан, шпинат, квасоля, салат, сочевиця, щавель, кульбаба, горошок, картопля, соя, помідори.



Вітамін B9

  • сприяє утворенню, росту та репродукції червоних кров’яних тілець, полегшує засвоєння білку,

  • спаржа, броколі, капуста, шпинат, шпарагова квасоля, салат, картопля, цибуля-порей, квасоля, сочевиця.


Вітамін С

  • чинить протидію інфекціям, бореться з втомою, сприяє поглинанню заліза,

  • селера, броколі, брюссельська капуста, щавель, цикорій, шпинат, салат, ріпа, петрушка, кульбаба, паприка, редиска, помідори.

Вітамін D

  • укріпляє скелет,  запобігає рахіту і покращує імунітет

  • печериці

Вітамін Е

  • оберігає клітини від вільних радикалів і добре впливає на тканини,

  • спаржа, салат, шпинат, квасоля, соя.

Вітамін H

  • сповільнює процес сивіння волосся і облисіння, покращує згортання крові,

  • гриби, морква, помідори, шпинат.

Вітамін K

  • сприяє згортанню крові, протидіє остеопорозу,

  • броколі, цвітна капуста, капуста, морква, шпарагова квасоля, салат, картопля.

Вітамін P

  • допомагає в лікуванні кровотечі з ясен, має протиалергічну дію,

  • глід, капуста, помідори, салат, шпинат, картопля.

Усі разом

Хто дружить із нами буде –

Всі незгоди позабуде.

Виросте міцним, здоровим,

Переможе всі хвороби.

http://yak-prosto.com/images/2/2/yak-zberigati-garbuz-vzimku.jpg


7. Розгадування загадок

Я – великий і бокастий,

Жовтогрудий і смугастий.

Я чудовий дар осінній,

З гарним та смачним насінням.

Хто їсть кашу цю чудову,

Буде сильним і здоровим. (Гарбуз).
Кожен знає, ця дівиця http://greenstream.com.ua/wp-content/uploads/2013/01/original-3cac8c6435d933bfd6964d64342ab916.jpg

На городі – мов цариця.

Коси довгі, кучеряві,

Та ще й платтячко яскраве.

Я смачна і вітамінна,

І не гірше апельсина.

Той, хто мене поважає,

До ста років доживає. (Морква).

Ой, розхвалилася, дивіться!http://vidomosti-ua.com/photo/original-1315989498.jpg

Ти не схожа на царицю!

Я від тебе красивіший:

Червоніший і товстіший.

Український борщ чудовий

По усіх краях відомий.

У борщі я головний,

Борщ без мене не смачний! (Буряк).


Я – солодка, соковита, http://effektivnoe-pohudenie.com/images/posts/dinia.jpg

Покуштуй – не схочеш пити.

А як їстимеш саму,

Всі хвороби прожену! (Диня).



http://econet.ru/media/559/kindeditor/image/201305/20130513161554.jpg

Я – смачний, кругленький,

Маю щічки червоненькі.

До смаку я в кожній страві.

Роблять соки і приправи.

Соус, борщик і салат

Люди з радістю їдять. (Помідор).

А на мене нарікають,http://dryupina2.ru/wp-content/uploads/2014/02/onions.jpg

Що до сліз я допікаю.

Вибачте, та я не винна,

Бо я лікарська рослина.

Соком з медом почастую

І здоров’я подарую. (Цибуля).

А я хлопчик білозубий.http://book-science.ru/artimage/p2100.jpg

Ви мене не бійтесь, люди.

Хоч гіркий я – та корисний.

Всім мене потрібно їсти.

Хто мій зуб з’їдає сміло –

Здоровим буде неодмінно. (Часник).

А зелені сини й дочки http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/9/106/555/106555200_ogurci.jpg

Всі вживають залюбки.

Нас шанують недаремно:

Дух наш свіжий і приємний,

На канапці, і в салаті,

Ми і в будень, і на святі. (Огірки).http://orgzem.zo.net.ua/wp-content/uploads/2012/06/18cb7f1c8d.jpg

Мене полюбляє кожна сім’я.

Щоб спокійно зимувати.

Садять всі мене багато.

Люблять вранці й на обід,

Так і кажуть: другий хліб. (Картопля).


(Учень, який правильно відгадав, одягає на голову шапочку із зображенням слова-відгадки і стає біля дошки.)

- Назвіть якнайбільше страв, які можна приготувати з цих продуктів.

8. Гра «Вітамінний потяг»

Ігрова дія. Вагончики з назвами вітамінів «А», «В», «С», «D» з порожніми віконечками. Дитина вставляє картинку, на якій намальовано продукти харчування, у відповідне віконечко.

9. Фізкультхвилинка


Встаньте, діти, посміхніться.

Землі нашій поклоніться

За щасливий день вчорашній.

І до сонця потягніться,

В різні боки нахиліться,

Веретеном покрутіться,

Раз присядьте, два – присядьте

І за парти тихо сядьте.




10. Робота з підручником (с.31-32)

Опрацювання статті «Їжте на здоров'я» з позначками.

- Читаючи текст, позначте те, що було для вас невідомим, зовсім новим.

11. Робота в зошитах(с.17)-фронтально

Розгадування кросворду




V. Етап підсумковий

1.Рефлексія

  • Гра «Назвіть зайве слово»

(Вчитель, збільшуючи темп, називає продукти харчування або страви, учні називають зайве слово).

а) Суп, каша, борщ, буряк, вареники, вермішель, пиріжки, запіканка.

б) Морква, капуста, буряк, картопля, м’ясо, цибуля, часник, кріп.

в) Печиво, чай, сік, молоко, кава, компот, лимонад, вода.



  • Обговорення ситуації

- Як ви думаєте, що ж сталося з хлопчиком Андрійком? Так, звичайно він захворів. У нього боліли зубки, живіт, не було сил і зовсім погіршився настрій.

- Що б ви йому порадили?



- Хто з вас, діти, правильно харчується? Поясніть свою відповідь.

  • Робота з індивідуальними картками. (У запропонованих картках з різними літерами необхідно відшукати слова – назви корисних харчових продуктів).

О

В

О

Ч

І

П

Ш

М

Е

Д

Ф

Х

С

О

Ф

Р

У

К

Т

И

К

Е

Л

О

М

Б

Р

О

М

О

Л

О

К

О

Л

Р

К

Т

В

А

Ц

А

Р

И

Б

А

Ж

П

Д

А

Б

М’

Я

С

О

Ц

(Овочі, мед, фрукти, молоко, риба, м’ясо).




  • Літературна хвилинка.

Відомі люди про раціональне харчування говорять:

- «Якщо хочеш продовжити своє життя, приборкай свою трапезу»;

- «Людина не живе, щоб їсти, а їсть, щоб жити»;

- «Надмірне наповнення шлунку шкідливе для здоров’я»;

- «Міра в їжі – то мати хорошого здоров’я».

(Бесіда за змістом афоризмів).


  • Підсумок уроку

- Чого навчились на уроці?

- Що нового ви дізналися?

- Для чого людині потрібно їсти?

- Якою має бути їжа?



- Чому види їжі треба змінювати в залежності від пори року?

Вчитель. Діти, пам’ятайте! Нема більшого багатства, як здоров’я ваше. На радість всім – і тату, й мамі ростіть усі здорові й гарні.
Література:

  1. Основи здоров'я : підруч. для 2-го кл. загальноосвіт. навч. закл. / О.В.Гнатюк. – К.:Генеза, 2012 – 112с.

  2. Власенко І.С. Тестовий зошит з основ здоров’я. 2 клас [Текст] / І.С. Власенко. – Харків: Країна мрій, 2009.

  3. Основи здоров'я. 2 клас: Робочий зошит. – Х.: Веста, 2012. – 64с.

  4. Основи здоров'я. 2 клас (за підручником О.В.Гнатюк)./М.О.Володарська, І.І.Демченко, - Х.: Вид. група «Основа», 2013. – 78с.

  5. Основи здоров`я. 2клас: Робочий зошит./Гнатюк О. В. – К.: Генеза, 2013. – 64с.

  6. Мережа Інтернет




База даних захищена авторським правом ©refs.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка