Примирення



Скачати 98.89 Kb.
Дата конвертації05.03.2016
Розмір98.89 Kb.
глава 8

примирення


Джастін Картер був у нестямі. Йому щойно заборонили водити сімейний автомобіль - і не на тиждень, і навіть не на місяць, а взагалі назавжди. Всього лише кілька тижнів тому Джастін відсвяткував своє шістнадцятиріччя - день, коли він (нарешті!) Отримав водійські права. Тепер же його оштрафували за перевищення швидкості - 50 миль на годину в зоні, в якій діє обмеження до 30 миль в годину. Його не дуже турбували чотири штрафних позначки в водійських правах або великий штраф, який йому довелося заплатити. У певному сенсі, в тій компанії, з якою він спілкувався, це було знаком честі і в деякому роді ритуалом посвяти.

Що дійсно зачіпало Джастіна, так це втрата права водити сімейний автомобіль. Що подумають його друзі? Замість того щоб виглядати «крутим», тепер він стане об'єктом насмішок. І що ще гірше - в той момент, коли мама і тато винесли свій вирок: ніякого автомобіля до тих пір, поки Джастін не змінить своєї бунтарської поведінки, поруч знаходився його кращий друг Тоні.

Стогони Джастіна скоро переросли в лютий крик, а потім в відкриту агресивність. Це був не перший його конфлікт з батьками. По суті, з тих пір, як у нього в школі два роки тому з'явилося кілька нових друзів, його поведінка ставала все гіршою і гіршою. Батьки неодноразово намагалися приборкати його - але марно. Але в даному випадку ця заборона стала для Джастіна останньою краплею - він не збирався далі терпіти до себе такого ставлення.

«Я піду звідси, - зухвало заявив він батькам. - Я буду жити з Тоні. Його батьки не такі дрімучі і суворі, як ви. Вони дозволяють Тоні робити все, що він хоче. Ось піду і буду жити по-справжньому ».

З цими словами Джастін кинувся в свою кімнату, похапцем кинув в рюкзак щось з одягу. Повертаючись через вітальню, він не удостоїв батьків ні поглядом, ні словом на прощання. Грюкнувши вхідними дверима, він попрямував до автомобіля Тоні, що стояв на узбіччі тротуару

Вдома у Тоні Джастін зіткнувся з тим, чого зовсім не очікував. Наприклад, Тоні весь час бився зі своїми двома молодшими братами. Що ще гірше - батьки постійно кричали на хлопчиків і один на одного. Одного разу вночі батько Тоні прийшов додому п'яний, почав лаятися і погрожувати їм. Джастін був вражений. Раніше з ним ніколи так не поводилися, проте він все одно не міг повернутися додому. Він кинув виклик своїм батькам і не міг відступити. Гордості у нього було хоч відбавляй.

Мати Тоні ніколи не готувала для них. Вона замовляла піцу або купувала що-небудь в супермаркеті. Спочатку це було здорово. Не було ніяких вказівок на кшталт «їж овочі», з якими виріс Джастін. Однак через деякий час це почало набридати. Він став згадувати про те, як добре готує мама, але ж він завжди сприймав це як належне. Він майже відчував у роті смак її фірмового м'ясного рулету.

Джастін почав все більше і більше думати про дім. Він згадував про те, що батько завжди захищав його. Він думав про те, як мама ніжно піклувалася про нього і про те, як часто вона возила його на футбол - спорт, який йому по-справжньому подобався, поки у нього не з'явилася нова компанія ...

Поступово Джастін почав приходити до тями. Він зрозумів, що повна свобода Тоні була ознакою не любові його батьків, а, скоріше, їх байдужості. Разом з цим прийшло усвідомлення того, що спроби власних батьків урезонити його були проявом справжньої любові до нього. І те, що вони дещо консервативні, може бути, не так вже й погано. Зрештою, його батько ніколи не приходив додому п'яним. В голові Джастіна прояснилося: він прямо зараз подзвонить мамі.

«Мама, - почав Джастін повільно, - Я хочу повернутися додому». Це було прохання, а не повідомлення. Він дуже добре знав, якого болю завдав своїм батькам за останніх кілька років, і тому не був упевнений в їх позитивній відповіді.

«Ти дійсно хочеш?» - Відповіла його мама з легкої невпевненістю в голосі. Вона не уявляла, чого чекати від повернення Джастіна. Чи буде все продовжуватиметься в тому ж бунтарском дусі? Чи стане він знову намагатися використовувати їх в своїх інтересах? Чи не виникне між ними колишня натягнутість у відносинах?

Коли Джастін зауважив її коливання, серце його обірвалося. Що якщо вони не приймуть його назад? Що він буде робити? Він вже втомився від дому Тоні. «Так, я хочу, мама. Я дійсно хочу". Тепер в його голосі почулися нотки благання. Він дійсно хотів повернутися додому.

Серце матері відгукнулося на прохання сина. Вона відчула в його голосі благання. «Чому б тобі не заїхати додому, і, коли прийде тато, ми поговоримо про це».

"Добре мама. Я буду до шести », - сказав Джастін з надією в голосі. Однак, поклавши трубку телефону, він не був так само сповнений надії. Невже він назавжди зруйнував свої взаємини з батьками?

Джастін відклав своє повернення до того часу, коли його батько прийде з роботи. Він хотів поговорити відразу і з мамою, і з татом. Більш того, він попросив Тоні відвезти його додому і бути присутнім при розмові з ними. Він відрепетирував, що скаже їм, і хотів, щоб Тоні чув це.

«Мама, тато, - сказав він.- Я шкодую про те, як я ставився до вас останні два роки. Я був справжнім нікчемою, але тепер зрозумів, що ви намагалися впоратися з моїм бунтом не тому, що ви старомодні, а тому, що любите мене. Тепер я хочу змінитися. Я хочу, щоб моє життя було таке, як колись. Я хочу бути тим слухняним і щасливим сином, яким був раніше. Чи вибачите ви мене і приймете назад? »- Джастін висловлював повне смирення і каяття.

«І ще, мама і тато, - продовжував він.- Я був агресивний по відношенню до вас в присутності Тоні, і тому попросив його прийти зі мною і послухати те, що я вам скажу. Він чув, як я кинув вам виклик, і тому єдино правильним буде, якщо він почує, як я прошу у вас пробачення ». І потім, повернувшись до Тоні, він сказав: «пробачиш ти мене за те, що я погано поводився зі своїми батьками в твоїй присутності?».

Тоні був захоплений зненацька. Він ніколи в житті не чув, щоб хтось просив у іншого вибачення. Він не знав, що робити в таких випадках, і просто сказав, затинаючись: «Звичайно, друже, - а потім додав: - Я краще піду». Сказавши це, він поспішно ретирувався через вхідні двері.

Мати і батько Джастіна відразу ж кинулися до нього, щоб обійняти і запевнити в своєму прощення. Після обіду вони розташувалися у вітальні, і Джастін розповів їм про отримані ним під час уроків і про ті зміни, які він хотів зробити. Його батьки були явно в захваті і пообіцяли допомогти Джастіну знову почати жити так, як він жив раніше.

Того вечора Джастін примирився зі своїми батьками.


Примирення з Богом


Історія про примирення Джастіна Картера з батьками в деякій мірі ілюструє наше примирення з Богом. Примирення за визначенням припускає, що раніше малв місце стан відчуження і ворожості, до якого привели образливі дії однієї або обох сторін. У випадку з Джастіном причиною його відчуження від батьків був тільки його власний гріховний бунт. Хоча він звинувачував своїх батьків, розрив відносин був цілком його помилкою.

У цьому сенсі Джастін представляє кожного з нас. Саме наш гріх відділив нас від Бога (див. Іс. 59: 2). Саме через свій гріховний стан ми були «ворогами Бога» (Рим. 5:10) - тобто тими, кого Бог ненавидить. «Тими, кого Бог ненавидить?» - Запитаєте ви. Невже Бог дійсно ненавидить людей? Так. Як написав псалмоспівець: «Ти ненавидиш всіх, хто чинить беззаконня» (Пс. 5: 6). Таким чином, коли Павло описав нас як Божих ворогів, він мав на увазі не стільки нашу гріховну ненависть до Бога, скільки Його праведний гнів до нас, обумовлений нашим гріхом.

Через гріховний підтекст, який ми завжди пов'язуємо з людським гнівом, нам складно осягнути святий Божий гнів по відношенню до людей. Однак Божий гнів - це просто Його праведна і свята огида до гріха і Його свята ворожість по відношенню до тих, хто бунтує проти Нього.

Саме з цієї причини той факт, що Бог примирив нас із Собою через смерть Христа, настільки дивний. Причиною примирення Джастіна з його батьками стала зміна його серця, його каяття і його дії, коли він визнав свій гріх і попросив у батьків пробачення. Але в нашому випадку ми були безсилі зробити що-небудь (див. Рим. 5: 6). Ми не могли допомогти собі. Самі по собі, ми не могли навіть захотіти зробити це. Як написав Павло в Посланні до римлян (8: 7): «Тілесні ворожнеча на Бога». У своєму природному стані ніхто з нас не захотів би примиритися з Богом.

Проте, хороші новини Євангелія полягають в тому, що Бог Сам виявив ініціативу, надіславши Свого Сина померти замість нас, щоб задовольнити Його правосуддя і прийняти Його гнів. Батьки Джастіна Картера не зробили (і в їх ситуації просто не могли зробити) перший крок. Примирення не могло бути до тих пір, поки Джастін не змінив своє серце. Однак Бог не очікував зміни серця з нашого боку. Він зробив перший крок, - і навіть більше цього. Він зробив все, що було необхідно для забезпечення нашого примирення, включаючи зміну нашого серця. Навіть незважаючи на те, що Його образив наш гріх, Він покриває завдану Йому шкоди смертю Христа. Як написав Павло в 2-му Посланні до коринтян (5:19): «Бог у Христі примирив із Собою світ, не ставлячи людям в провину злочинів їх».

В історії Джастіна його сповідування і каяття, можливо, виглядає дещо перебільшеним. Хіба в реальному житті принизив би себе шістнадцятирічний хлопець перед одним зі своїх друзів? Попросив би він вибачення за неправильне поводження з батьками в присутності свого друга? Скоріш за все ні. Однак повне примирення потребує докладання всіляких зусиль з боку того, хто кривдить до того, щоб відшкодувати завдані збитки. Джастін поступив саме так, і тільки в цьому випадку його дії могли (в обмеженому сенсі) відобразити примирливу роботу нашого Господа. Джастін зробив все, що було потрібно для повного примирення зі своїми батьками. Жодне пекуче питання не залишилося невирішеним. Його батьки були цілком задоволені, і тому він повністю повернув їх прихильність.

Коли Ісус задовольнив Боже правосуддя і умилостивив Божий гнів, Він зробив все, що було потрібно для усунення ворожості Бога по відношенню до нас. Своєю смертю Він перекинув міст над величезною прірвою божественного відчуження від нас і справді повернув нам дружбу з Богом і Його милість. Але, знову-таки, ми повинні пам'ятати про те, що саме Бог - ображена сторона! - Послав Свого Сина, щоб примирити нас із Собою. Як написав Павло в Посланні до римлян (5:10): «Будучи ворогами, ми примирилися з Богом через смерть Сина Його».

Звичайно ж, цю історично підтверджену, об'єктивну дію примирення з боку Христа повинно бути прийнято кожним з нас особисто. Саме тому Павло написав у 2-му Посланні до коринтян (5: 19-20): «Бог у Христі примирив із Собою світ, не ставлячи людям злочинів їх, і дав нам слово примирення. Отже ми - як посли замість Христа, і як ніби Бог благає через нас; благаємо замість Христа: примиріться з Богом ».

Це найдивовижніший уривок Писання. Об'єктивно забезпечивши для нас примирення, Христос тепер закликає через вісників Свого Євангелія «примиритися з Богом», тобто прийняти Його дію примирення. Подумайте про те, що це означає. Нам самим повинно було простягтися ниць перед Богом, благаючи Його примиритися з нами, але замість цього ми бачимо, як Бог примиряє нас з Собою через смерть Сина Свого, а потім закликає нас прийняти це примирення. Яка безприкладна дія благодаті і милості з боку Бога!

Це тим більше дивно що, як ми знаємо, самі по собі ми ніколи навіть не захотіли б примиритися з Богом. Згідно зі словами Павла, ми були настільки засліплені сатаною, що ніколи не змогли б навіть побачити світло Євангелія і прийняти його (див. 2 ​​Кор. 4: 4). З цієї причини Бог послав Свій Святий Дух відкрити наші серця до розуміння і прийняття послання про примирення (див. Дії. 16:14). Яка дивовижна любов, яка незрівнянна благодать в тому, що Бог зробив все необхідне для того, щоб примирити нас із Собою!


постійні зміни


Є ще одна важлива відмінність між примиренням Джастіна Картера зі своїми батьками і нашим примиренням з Богом. Завжди існувала ймовірність того, що Джастін може в певний момент часу повернутися в свій колишній бунтарський стан. У цьому випадку він знову був би відчужений від своїх батьків. Безсумнівно, це було б спровоковано ним самим, але, тим не менш, відчуження було б справжнім. По суті, вдруге його батьки могли б ще більше турбуватися.

На щастя для нас, наше примирення з Богом незмінне і вічне. Оскільки воно було досягнуто для нас Христом, неможливо, щоб воно коли-небудь було скасоване. Хоча, навіть будучи віруючими, ми продовжуємо робити те, що саме по собі заслуговує Божого невдоволення, ми ніколи не зможемо повернутися в стан божественного відчуження. Бог завжди буде приймати нас заради Христа. І навіть коли Бог вважає за необхідне покарати нас за постійне непослух, Він завжди робить це з любові, щоб знову поставити нас на шлях послуху (див. Євр. 12: 4-11).

У розділі 15 ми побачимо, що це примирення впливає на те, як ми живемо (щонайменше, повинно впливати). Сама суть нашого спасіння гарантує, що ми не будемо залишатися в постійному стані гріха і бунту проти Бога. Він не тільки рятує нас від провини гріха і подальшого відчуження, але також позбавляє від влади гріха і продовжує працювати над тим, щоб поступово звільняти від дії гріха в нашому житті. Проте, перебуваючи посеред того, що робить Бог, і боротьби з живучим всередині нас гріхом, ми повинні завжди пам'ятати про те, що набуття нами милості і дружби з Богом завжди ґрунтується (і завжди буде ґрунтуватися) на тому, що для нас об'єктивно зробив Христос як наш представник і заступник. Ми назавжди примирені з Богом через смерть Його Сина.

Озираючись назад

Ми вже розглянули вчинену для нас Христом справу з шести різних точок зору. Ми побачили, що Він:

• Досконало підкорився Божому Законові

• задовольнив Боже правосуддя

• Вичерпав Божий гнів

• Прибрав наші гріхи з Божої присутності

• Викупив нас від Божого прокляття

• Примирив нас з Богом

Одне цілком очевидно: кожна дія Христа направлена до Бога. Він послухався Божого Закону, він задовольнив Боже правосуддя, він умилостивив Божий гнів, наші гріхи були прибрані з Божої святої присутності, ми були викуплені від Божого прокляття, і ми були примирені, повернувшись в Його божественну присутність.

Ця богонаправленність спасенної справи Христа говорить про те, що основним моментом в нашому спасінні є всеосяжний характер Божого морального правління і віддання Йому честі і слави. Істинно те, що джерелом нашого спасіння є Божа любов до грішних людей, на зразок вас і мене, однак також істинно й те, що ця любов може бути проявлена ​​тільки таким чином, щоб слава Його святості і шанування Його закону були примножені. І Ісус зробив це Своїм безгрішним життям і смертю за гріх. Алілуя! Що за Спаситель!

Розмірковуючи про славу хреста, ми повинні бачити, що там не тільки була задоволена наша глибока потреба в порятунку, але і що це принесло найвищу славу Самому Богу. Саме на хресті самим чудовим чином проявився не тільки Божий Закон, а й Божа благодать, коли були прославлені як Його правосуддя, так і Його милість. Але саме на хресті ми також переживаємо найбільшу смиренність. Саме на хресті ми зізнаємося Богу і самим собі, що не можемо зробити абсолютно нічого для того, щоб заробити або заслужити своє спасіння. Як хтось добре сказав: «Ми нічого не зробили для свого порятунку, крім свого гріха, який зробив цей порятунок необхідним».

Коли ці істини проникнуть в саму глибину нашого єства, ми почнемо з подивом вдивлятися в недосліджене багатство Христове. І потім ми радісно скажімо разом з Павлом: «А я не хвалюся, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа» (Гал. 6:14).

Глава 8: Примирення

1. Що означає і що включає в себе примирення? На прикладі історії Джастіна назвіть найбільш важливі, з вашої точки зору, аспекти цього процесу.

2. Чи можна сказати, що Бог ненавидить людей? Поясніть, що таке Божий гнів.

3. На який важливий аспект нашого примирення з Богом вказує 2Коринт. 5: 19-20?

4. Чи є в людині природне бажання примиритися з Богом? Що про це говорить Писання?

5. Як ви розумієте істину про те, що наше примирення з Богом незмінне і вічне? Чому це так?



привід подумати

Божий гнів - це просто Його праведна і свята огиду до гріха і Його свята ворожість по відношенню до тих, хто бунтує проти Нього.

Ми повинні пам'ятати про те, що саме Бог - ображена сторона! - Послав Свого Сина, щоб примирити нас із Собою.

Ми нічого не зробили для свого порятунку, крім свого гріха, який зробив це порятунок необхідним.



Що говорить Слово

Бо то тільки переступи ваші відділювали вас від вашого Бога, і ваші провини ховали обличчя [Його] від вас, щоб Він не почув. (Іс. 59: 2)



Бог у Христі примирив із Собою світ, не ставлячи людям в провину злочинів їх, і дав нам слово примирення. Отже ми - як посли замість Христа, і як ніби Бог благає через нас; благаємо замість Христа: примиріться з Богом. (2 Кор. 5: 19-20)

А я не хвалюся, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа. (Гал. 6:14)


База даних захищена авторським правом ©refs.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка