Страви із прісного тіста. Історія, традиції,звичаї



Скачати 65.32 Kb.
Дата конвертації03.03.2016
Розмір65.32 Kb.

Методична скарбничка міста Новограда-Волинського





СТРАВИ ІЗ ПРІСНОГО ТІСТА. ІСТОРІЯ, ТРАДИЦІЇ,ЗВИЧАЇ



Валінкевич Лідія Василівна, вчитель обслуговуючої праці Новоград-Волинської спеціалізованої школи |-||| ступенів №4 з поглибленим вивченням окремих предметів і курсів «Школи сприяння здоров`ю»
Обслуговуюча праця

9 клас
Практична робота – приготування вареників, сервірування столу. Подача страви.

Мета: навчити учнів готувати страви з прісного тіста. Виховувати культури праці й технологічну дисципліну під час приготування страв, акуратність і чіткість виконання практичних робіт. Формувати поважне ставлення до традицій українського народу

Очікування: на дошці записуються тези-думки дітей, що саме хочуть побачити, почути, навчитися, зрозуміти і зуміти зробити на уроці

Тип уроку: формування знань, умінь та навичок. Інтегрований урок з використанням інтерактивних технологій

Обладнання: посуд кухонний, пристрої, посуд столовий, скатертини, серветки, рушники; продукти, реферати, посібники, технологічні картки, поради юним господиням, рецепти страв. Таблиця (правила безпечної праці)

Оформлення дошки: справа – тема з малюнком, де у мисці парують вареники. Під темою очікування, де відведено місце для запису мети та завдань, висловлених дитячими вустами; зліва – на рушнику гасла-заклики «пам’ятаймо »

  • Бережімо все старе і предковічне;

  • Бережімо те, що дороге нашим дідам і прадідам. Це пам'ять народу;

  • Бо як втратить народ пам'ять, втратить і любов до своєї рідної Батьківщини;

  • Хліб – це наше життя;

  • Хлібом-сіллю зустрічають дітей;

  • Найсмачніший хліб од свого мозоля;

  • Господиня в дому – покрова всьому;

  • Жінка – берегиня роду, турботлива і ласкава мати;

  • Без верби і калини нема України;

  • Любіть свою Вишневу Україну.

Середина дошки – місце для закріплення плакатів з результатами роботи в групах (інтерактивні технології).

Хід уроку

Урок – це продовження «Зустрічі від щирого серця» з працівниками місцевого хлібозаводу, де учні познайомилися з технологією випікання хлібобулочних та кондитерських виробів, а також з працівниками різних професій хлібозаводу.



  1. Вступна частина

Вірш читає учениця:

Для мене багато не треба

Щоб ласку і добрість пізнати,

Лиш просвіток рідного неба

Та затишок теплої хати,

Та житнього хліба шматочок,

Та цвіту, що сяє калинно,

Та іскру краси твоїх дочок,

Чорнявих царівн, Україно.

Для мене багато не треба,

Щоб серце забилось раптово,

Лиш латочку рідного неба

Та матері лагідне слово.

/Дмитро Луценко/



  1. Історія. Традиції. Звичаї

Вчитель: вірш, який щойно прозвучав навіває роздуми та спомини. Все, що відбувається навколо нас, - творять люди. Малі чи великі, - та люди, народ. І є у всіх нас – найсвятіше – матір людська. Матуся наша трудівниця, Берегиня родинного тепла. Затишок у наші сім`ї, звичаї, традиції щиро і непомітно щодня дарують нам наші матері.

Затріпотів, запав у душу мамин рушник той, що Божу Матір уквітчав – він у домі оберіг, від усіх негараздів і зазіхань сил темних нас береже, тому й цвіте так калинно. Ось інший рушник в руках матусі – він хліб до столу несе. Прийде час полечко засіяти, рушник білою доріжкою під страви обідні сівачам на полі ляже. Стануть діти на поріг у неньки, і простелить матуся рушник до ніг дітям своїм, і благословить: живіть у парі дружно, у мирі та злагоді, у любові.

Отак і йдуть вони поруч нашим життям сиві матусі-горлички, хранительки добра, тепла та звичаїв. Вчать цінувати хліб святий, не зрадити віру свою, берегти реліквію роду, смачно готувати та пригощати – бути годувальницею. Мама навчить хліб на покуті поставить, пишні паски, короваї випікати і, як найбільшу таїну і велич принесе у жменьці з церкви маленьку, скромну, пісну, але таку смачну і вічно святу хлібинку – просфорою вона зветься. Їдять її натщесерце, попередньо перехрестившись. Хлібець цей силу велику має, сил та здоров`я додає, бо увібрав у себе молитву за наше здоров`я.

Наш урок відбувається напередодні професійного свята працівників сільського господарства, а ще у цей час приблизно починається різдвяний піст, у народі його називають Пилипівка. Скромні страви трошки почекають, а православні християни вживатимуть усе пісне: галушки і вареники, коржі та оладки, пампушки, чижі та їжаки – усе це страви з тіста. У піст приходять до нас свята Андрія, Катерини, Варвари, Сави, Ганни та Миколая. Проходять вони, як правило скромно, за винятком Андрія, коли молодь організовує веселі вечорниці. Починаються вони з калети. Калета – це прісний, пісний калач прикрашений вишнями та родзинками. Калач цей обов’язково з медом і дуже засушений, щоб важко було вкусити. До того ж підвішувався він на стрічці так, щоб юнаки могли з розгону підскочити до нього, ротом спіймати і при нагоді вкусити. Переможця у цій справі, як правило, чекали довго. А затійницями калити були дівчата і місили, і пекли калету – гуртом, обов’язково за участю всіх учасниць. А потім були вареники смачні і кумедні, бо траплялися з часником, сирою картоплею, грішми та … попелом. У цей вечір дівчата займались також ворожінням і знову у пригоді ставали коржі та вареники. Якщо чийсь вареник, чи корж собака обирав першим, тій і заміж першій вийти.



  1. Вареники, вареники, Божі хваленики усі хвалять та не всі варять.

«Господиня в дому - Покрова всьому» - наголошує вчитель.

  1. Робота в групах за інтерактивними технологіями. Для цього формуються групи за допомогою музичних ноток. Кожна група отримує плакат, де вказано завдання для колективного рішення. Групи обирають спікера, секретаря, доповідача і через певний час при потребі доповнює відповіді.

  2. Раптом з`являється пісня …

  • А мій милий вареничків хоче /двічі

  • Навари, милая, навари, милая,

Навари ух – ха – ха, моя чорнобривая /двічі

Милий мій, маленький

Так дровець же нема,



Голубе сизенький!

  • Нарубай, ух – ха – ха, моя чорнобривая /двічі

  • Та здоров`я нема, милий, мій миленький

Та здоров`я нема, голубе сизенький.

  • Помирай, милая, помирай, милая,

  • Помирай, ух – ха – ха, моя чорнобривая /двічі

  • З ким же будеш доживать,

Голубе сивенький?

  • Із кумой, милая, із кумой милая,

  • Із кумой, ух – ха – ха, моя чорнобривая /двічі

Працювати співаючи, дружити з піснею, любити її – ще один звичай українського народ,у.

  1. Практична робота. Розподіл доручень в бригадах.

  1. Повторення правил безпечної праці

  2. Організація робочого місця

  3. Просівання борошна

  4. Заміс тіста

  5. Формування вареників

  6. Приготування страви (варіння), дегустування

  7. Приготування кип`ятку для чаю

  8. Сервірування столу

  9. Подача страви: чаю та вареників

  10. Смачного!

(Під час приготування вареників звучить запис пісні «Мамо, тобі низенько вклонюсь» у виконанні Н. Шостак).

  1. Народ скаже, як зав`яже.

Резерв: під час практичної роботи вчитель використовує прислів’я, приказки, загадки.

  • Казав дід бабі: «якби сир та масло, то вареників наварила б, тільки що ж, - борошна нема».

  • Ані печі, ані лави, і на столі нема страви.

  • Навчить біда ворожити, як нема що в рот положити.

  • Голодній кумі вареники на умі.

  • Голодній курці просо на думці.

  • Будем постити, як хліба не стане.

  • Добре пісні співати, пообідавши.

  • Голод – найліпший кухар.

  • Маслом вареників не зіпсуєш.

  • Сметаною вареників не збавиш.

  • Від сира голова сива.

  • Очі не сплять – їсти хотять.

  • Радісні вісті, коли кажуть іти їсти.

  • Не побігаєш – не пообідаєш.

  • Добрий кухар – найкращий лікар.

  • Сердите не буває сите.

  1. Запрошення до столу на учнівські гостини.

  1. Правила поведінки за столом.

  2. Смачного!

  1. Домашнє завдання: підготувати повідомлення про меню, включаючи звичаї сім`ї та розповіді з циклу «У світі цікавого».

  2. Рефлексія:

  1. Чи досягнуто очікувань?

  2. Що сподобалось?

  3. Слухаємо думку гостей.

  4. Заробітна плата – бали за роботу.

  5. Відзначення кращих: для цього використано імпровізовані медалі «Кращому на уроці», «Кращому повару».

  1. Чистота у домі – запорука здоров`я, а також один із прекрасних звичаїв нашого народу.

  1. Миття посуду.

  2. Прибирання приміщення.




База даних захищена авторським правом ©refs.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка