Тема: Тваринництво



Скачати 66.81 Kb.
Дата конвертації26.02.2016
Розмір66.81 Kb.

Парова Ніна Миколаївна

вчитель географії ССШ№2


Географія

9 клас

Тема: Тваринництво



Мета: Формувати знання учнів про особливості тваринництва в Україні;

Дати уявлення про складові галузі


тваринництва;

Розширити знання учнів про господарство

рідного краю;

Продовжити формування умінь і навичок з

картами атласу та контурною картою;

Сприяти формуванню навичок мислення

високого рівнеаналізу, синтезу, оцінювання;

Виховувати самостійність, бережливе

ставлення до природи, любов до рідного краю.
Тип уроку: Формування нових знань, умінь, навичок
Обладнання: атлас України для 9 класу, підручник

географії, карта сільського господарства

України, карта Луганської області,

відеофільм “Дива Луганщини”


Опорні та базові поняття:

тваринництво, галузева структура, проблеми

розвитку галузі, особливості розміщення.

ХІД УРОКУ



І. Організаційний момент.

ІІ Актуалізація опорних знань і умінь учнів. Прийом бліц-опитування.

  1. Перелічіть галузі, які входять до складу тваринництва.

  2. Назвіть фактори, які впливають на розміщення галузей тваринництва.

  3. Назвіть галузі господарства, які використовують продукцію тваринницького комплексу.


ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності.
Учитель:

До складу сільського господарства, крім рослинництва, входе тваринництво. Нам потрібно з’ясувати галузеву структуру тваринництва та рівень її розвитку в Україні, а також особливості її розвитку у нас, в Луганській області.


ІV. Вивчення нового матеріалу.

Прийом “Мозковий штурм”


  • Чому тваринництво – друга після рослинництва важлива галузь сільського господарства?

Вивчення теми, як ви бачите, потребує нових знань, а зараз нам потрібно вивчити матеріали, які дають повну характеристику тваринництва в Україні.
V. Вивчення нового матеріалу.
Учитель:

Україна в цілому має відносно багату і різноманітну кормову базу для розвитку тваринництва. Однак, недостатня механізація галузі, висока трудоємкість і низька продуктивність роблять галузь недостатньо рентабельною. Незважаючи на велику кількість проблем, Україна має унікальні природні умови для розвитку тваринництва.



Прийом “Що говорить історія?”


Інформація учня:

Розповідь учителя про історичне традиційне тваринництво у сільському гоподарстві населення України.



Традиційне тваринництво”

Крім землеробства, дуже важливе місце у сільському господарстві населення України посідало тваринництво. Ще в добу енеоліту та бронзи тут розводили велику й дрібну рогату худобу, свиней і коней, а також різну домашню птицю. Тобто, історія формування і розвитку цього традиційного заняття місцевих автохтонів охоплює щонайменше 6 тисяч років. Особливо значні зміни в розведенні домашніх тварин і догляді за ними сталися за кілька останніх століть.

Основну увагу українські селяни приділяли насамперед розведенню великої рогатої худоби, яка забезпечувала їх молочними продуктами, шкірою та м’ясом. Упродовж тисячоліть основною тягловою силою у господарстві місцевого населення були воли, що наочно засвідчує одна з народних приказок: “Без вола хата гола”. У Середньовіччі велику рогату худобу, зокрема волів, відгодовували не лише для власних потреб, а й на продаж. З ХІХ століття вола, як робочу худобу, поступово витісняв кінь. Порівняно з великою рогатою худобою та кіньми, вівчарство у господарстві українських селян, за винятком гуцулів, виконувало допоміжну роль, забезпечуючи їх насамперед вовною та хутром. У багатьох регіонах України розводили також кіз, а відгодівля свиней задовольняла потреби тутешнього населення в салі та м’ясі. У кожному селянському дворі обов’язково розводили курей, гусей, качок, індиків та іншу птицю.
Учитель:

Тваринництво – друга після рослинництва важлива галузь сільського господарства. Вона забезпечує населення цінними продуктами харчування: молоком, м’ясом, яйцями, а харчову промисловість – сировиною.

На структуру, розміщення, спеціалізацію тваринництва країни впливає характер кормої бази різних місцевостей. Понад третину всіх посівних площ в Україні відведено під кормові культури. Важливим джерелом кормів є природні угіддя – сінотажні та пасовища.

Розглянемо склад і особливості тваринництва в Україні.

Скотарство – це провідна галузь тваринництва і займається розведенням великої рогатої худоби. Вона має найбільше поголів’я і дає найбільший об’єм тваринництва.

Основна продукція скотарства – м’ясо і молоко. В 2009 році складова частина поголів’я великої рогатої худоби була 5609,7 тисяч голів. Головні напрямки скотарства в Україні: м’ясне, молочне, м’ясо-молочне, молочно-м’ясне.

Мясне скотарство (доля м’яса в об’ємі виробництва більше 50%) найбільш інтенсивно розвивається в прикарпатських областях, а також в районах вирощування цукрового буряка, так як воно орієнтується на грубі і концентровані корма.

Молочне скотарство (доля молока в об’ємі виробництва більше 70%) в основному розміщується в приміських зонах великих міст. Воно орієнтується на сочні корма і силос.



Прийом “Колективна робота”

Проаналізуйте карти атласа і назвіть основні райони розведення великої рогатої худоби молочного, м’ясо-молочного і м’ясного напрямку, а також області, в яких поголів’я великої рогатої худоби найбільше.



Учитель:

Свинарство посідає друге місце після скотарства і дає майже 1/3 виробленого в державі м’яса. Свинарство розповсюджене по всій території України, але спеціалізація цієї галузі в різних районах неоднакова. На Поліссі і в Лісостепу переважають породи м’ясо-сального напрямку, у степу – сального.



Прийом “Робота з атласом”

Назвати основні області розведення свиней (Вінницька, Київська, Черкаська, Хмельницька, Закарпатська, Чернівецька, Рівненська і Дніпропетровська області).


Учитель:

Важливе місце серед галузей тваринництва посідає птахівництво. Галузь характеризується найвищим рівнем механізації та автоматизації. У структурі птахівництва переважає вирощування курей (94%), качок, гусей та індиків.



Робота з підручником

В розділі “Птахівництво” знайдіть відповідь на питання: “Чому птахоферми найкраще поєднуються з молочним скотарством і вівчарством?” (Тому що ці галузі не є конкурентними в споживанні кормів)


Учитель:

Вівчарство – одна із найдавніших галузей тваринництва в Україні. продукція галузі дуже цінна. У легкій промисловості використовують вовну (настриг від однієї вівці досягає від 2 до 10 кг і більше), смужки (шкура ягнят) та овчину (шкурки дорослих овець). Крім того вівчарство дає м’ясо (баранину) молоко, жир.



Прийом “Робота з атласом”

Назвати області розведення овець (Одеська, Херсонська області і Карпати)


Учитель:

В теперішній час в Україні відроджується коневодство, що пов’язано з розвитком фермерських та індивідуальних господарств, де широко використовуються коні. Найбільші конезаводи знаходяться в Луганській, Полтавській, Львівській, Івано-Франківській, Запорізькій, Рівенській та Чернівецькій областях.

В Луганській області знаходиться 4 із 10-ти конезаводів України. В теперішній час Біловодський район один в Україні, де знаходиться 3 державних кінних заводи і де коневодство – головна і давня галузь сільського господарства. На Стрілецькому кінному заводі розводять коней чистокровної верхової породи, на Деркульському – чистокровної і української верхової породи; Лимарівському – рисаків російської і орловської породи; Новоолександрівському – новоолександрівські важковози. Конезаводи були на Україні на протязі 200-300 років.

На північному сході Луганської області, в Біловодському районі, знаходився Деркульський кінний завод № 3 – один із найстаріших заводів України.

Пропоную вам подивитися частину фільму “Дива Луганщини” про Деркульський конезавод.

Прийом “Огляд фільму”


Питання: “Чому цей конезавод є дивом Луганщини?”

Прийом “Робота з підручником”


Читання учнем вголос розділу “Інші галузі тваринництва”.
VІ. Закріплення вивченого матеріалу.

Використовуючи текст підручника і конспект заповнити в зошит структурну схему тваринництва.



СТУРТУРНА СХЕМА ТВАРИННИЦТВА



Скотарство

Тваринництво











VІІ. Підсумок уроку.

Учні роблять висновки про вивчене на уроці.



  1. Які основі галузі тваринництва?

  2. Що визначає структуру, розміщення та спеціалізацію тваринництва? (Визначає кормова база та наближеність до споживача).


VІІІ. Домашнє завдання.

Опрацюйте текст підручника, конспекта.



Підготуйте розповідь про про одну з галузей тваринництва, поширенних в Луганській області.





База даних захищена авторським правом ©refs.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка