Використання ігрових елементів у вивченні інформатики на уроках і позаурочний час



Сторінка3/3
Дата конвертації05.03.2016
Розмір0.53 Mb.
1   2   3

Мета: - закріпити і впорядкувати набутий на протязі навчання досвід з основ інформатики і обчислювальної техніки;

- виховувати в дітей самодисципліну, самоконтроль;


- розвивати довготривалу пам’ять учнів, самостійність суджень, комунікативність, уважність, витримку.
Слово вчителя.

Вітаю всіх присутніх на сьогоднішньому позакласному заході, який проводиться для того, щоб обрати одного найрозумнішого учня з інформатики. Як буде відбуватися вибір? Зараз поясню.

Умови гри подібні до всім відомої телевізійної гри «Перший мільйон». Учні можуть скористатися трьома видами підказок:

1. 50х50 – вчитель відкине дві неправильні відповіді;

2. Допомога глядачів – присутні на грі глядачі «проголосують» за правильний варіант відповіді. За більшістю голосів він оголошується, а гравець обирає відповідь.
3. Допомога по телефону – учень може звернутись за допомогою до будь-кого, зателефонувавши.


Якщо відповідь неправильна, то знімається один бал від загальної кількості балів і гра припиняється.

Набрана учасниками кількість балів буде виставлена в журнал.

Між двома переможцями основної гри буде проведена допоміжна гра, яка і допоможе визначити найкращого інформатика.

Переможець отримає медаль «Найкращий інформатик» і цінний подарунок – Ліцензійний комп’ютерний диск «6 семестрів комп’ютерної грамотності. Повний курс вивчення інформатики».

У перервах між відбірковим туром і основною грою (коли журі буде підбивати підсумки) глядачам пропонуватимуться конкурси.

У відбірковому турі беруть участь 16 учнів. З них журі вибирає 4 учасники основної гри, тобто четверо учнів, хто швидше і правильніше справився із завданям відбіркового туру.

Питання для відбіркового туру.
1. Розмісти назви обчислювальних приладів по часу їх винайдення.
а) персональний комп'ютер.
б) абак.
в) арифмометр.
г) логарифмічна лінійка. правильна відповідь б, в, г, а

2. Розмістіть принтери по якості друку – від гіршої до кращої.


а) струменевий.
б) матричний.
в) лазерний. правильна відповідь б, а, в

3. Розташуйте ці запам'ятовуючі пристрої за їх ємкістю: від найменшої до найбільшої.


а) CD-диск.
б) FDD.
в) HDD.

г) DVD-диск правильна відповідь б, а, г, в


FDD – 1,44Мб; CD-700Мб; DVD-4,7 Гб; HDD- 60Гб, 500 Гб….2 Тб
Запитання основної гри
________1 учасник________
1-й бал. Найменша одиниця вимірювання інформації – це:
а) сайт
б) байт
в) ват
г) біт

правильна відповідь а) біт

2-й бал. Користувач, який намагається отримати незаконний доступ до інформації, називається…


а) байкером
б) рокером
в) хакером
г) кіллером

правильна відповідь в) хакером

3-й бал. Праву кнопку миші використовують для…


а) відкривання програми

б) виклику контекстного меню


в) закриття вікна

г) вимикання комп’ютера



правильна відповідь б) виклику контекстного меню

4-й бал. Без чого не можуть працювати пристрої ПК?


а) джойстика
б) клавіатури
в) драйвера
г) буфера
правильна відповідь в) драйвера

5-й бал. Жорсткі і оптичні диски мають імена…


а) А: і D:

б) C: і D:

в) A: і C:

г) B: і C:


правильна відповідь б) C: i D:

6-й бал. Принтери, витратними матеріалами яких є фарба (рідина) називають…


а) струменевими

б) матричними


в) материнськими

г) лазерними


правильна відповідь а) струменевими

7-й бал. Найдавніша рахівниця – це…


а) калькулятор

б) арифмометр


в) акад

г) абак
правильна відповідь г) абак

8-й бал. До пристроїв введення інформації відноситься…
а) монітор

б) навушники


в) материнська плата

г) клавіатура



правильна відповідь г) клавіатура

9-й бал. Файли електронних презентацій мають розширення…


а) ррt

б) bmp
в) pas

г) doc

правильна відповідь а) ррt

10-й бал. Блок живлення сучасних комп’ютерів має потужність…


а) 200 – 220 Вт

б) 250 – 350 Вт


в) 42 Вт

г) 1000 Вт


правильна відповідь а) 200 – 220Вт

11-й бал. Кого вважають першим програмістом у світі?


а) Аду Лавлейс

в) Білла Гейца


б) Стедіона Возняка

г) Алена Тьюрінга


правильна відповідь а) Аду Лавлейс
12-й бал. Аналогом текстового редактора MS Word є програма з пакету Open Office…

а) Open Office Calc

б) Open Office Writer

в) Open Office Base

г) Open Office Impress

правильна відповідь б) Open Office Writer

________2 учасник________
1-й бал. Без якої «тваринки» не може обійтись користувач комп'ютера?
а) кішки
б) мишки
в) жучки
г) білочки

правильна відповідь б) мишки
2-й бал. Під меню програмісти розуміють…
а) набір страв
б) набір пристроїв ПК
в) набір клавіш
г) набір пунктів (команд)

правильна відповідь г) набір пунктів (команд)
3-й бал. Для введення графічної інформації (малюнка, фотографії) в комп’ютер застосовують…
а) сканер

б) дискету


в) принтер

г) клавіатуру



правильна відповідь а) сканер
4 бали. Пристрій для виведення звукової інформації з ПК – це…
а) модем

б) мікрофон


в) колонки

г) монітор



правильна відповідь в) колонки
5-й бал. Для роботи з текстовою інформацією, існує прикладна програма…
а) Microsoft Exсel

б) Microsoft OutLook


в) Microsoft PowerPoint

г) Microsoft Word


правильна відповідь г) Microsoft Word
6-й бал. Мінімальна адреса магнітного диску – це…
а) фломастер
б) кластер;
в) майстер;
г) браузер

правильна відповідь б) кластер

7-й бал. Пристрій, який перетворює цифрові сигнали в аналогові на виході комп’ютера та аналогові в цифрові на вході – це…


а) модем

б) телетайп


в) факс

г) телефон


правильна відповідь а) модем
8-й бал. Програма, яку використовують для перекладу програм користувача у машинні коди
а) табулятор
б) конденсатор
в) транслятор
г) транзистор

правильна відповідь в) транслятор
9-й бал. Інформаційна ємність дискети 3,5” становить…
а) 1,8 Мб

в) 360 Кб


б) 1,44 Мб

г) 1,2 Мб



правильна відповідь б) 1,44 Мб
10-й бал. Який з запропонованих варіантів не є властивістю інформації?

а) масовість

б) об’єктивність

в) повнота

г) розпізнаваність
правильна відповідь
а) масовість
11-й бал. На який носій інформації не можна записати 1,49 Мб інформації?
а) HDD

б) DVD-диск


в) FDD

г) CD-диск


правильна відповідь в) FDD
12-й бал. Перший крок до створення сучасних комп’ютерів зробив
а) Г. Лейбніц

б) Ч. Беббідж


в) Б. Паскаль

г) Д. Непер


правильна відповідь б) Ч. Беббідж
________3 учасник_________
1-й бал. Як називається «указка» на екрані монітора?
а) турист
б) курсор
в) провідник
г) вказівник

правильна відповідь г)вказівник

2-й бал. Середовище програмування – це…


а) Турбо Паскаль
б) Турбо Лейбніц
в) Турбо Ньютон
г) Турбо Меделеєв

правильна відповідь а) Турбо Паскаль

3-й бал. Якої одиниці вимірювання кількості інформації не має в ком’ютерному слензі.


а) гектар

б) метр
в) кілометр

г) сантиметр
правильна відповідь г) сантиметр

4-й бал. Сторінка в програмі для створення презентацій називається…


а) слайдом

б) книгою


в) документом

г) кадром



правильна відповідь а) слайдом

5-й бал. До пристроїв введення інформації належить…


а) мікропроцесор

в) джойстик


б) принтер

г) монітор


правильна відповідь в) джойстик

6-й бал. 1 байт містить…


а) 8 бітів

в) 32 біта


б) 10 бітів

г) 6 біт
правильна відповідь а) 8 бітів

7-й бал. Комп’ютер призначений для взаємодії з сервером
а) продавець

в) покупець


б) клієнт

г) консультант


правильна відповідь б) клієнт

8-й бал. Яка ємкість компакт диску?


а) 700 Мбайт;
б) 500 Мбайт;
в) 300 Мбайт;
г) 1.44 Мбайт.
правильна відповідь а) 700 Мбайт

9-й бал. Програма на машинній мові, яка готова до виконання має розширення…


а) lnk

б) sys
в) com

г) txt
правильна відповідь в) com

10-й бал. Комбінацією клавіш Ctrl+А можна…


а) запустити програму

б) видалити всі об’єкти в папці


в) виділити всі об’єкти в папці

г) вимкнути комп’ютер


правильна відповідь в) виділити всі об’єкти в папці

11-й бал. Графічний редактор, що працює з векторною графікою – це…


а) PowerPoint

б) Adobe PhotoShop


в) Adobe Illustrator

г) Paint
правильна відповідь в) Adobe Illustrator

12-й бал. Жінка-програміст Ада Лавлейс була дочкою…
а) Фрідріха Шіллера
б) Бернарда Шоу
в) Джорджа Байрона
г) Антуана Сент-Екзюпері
правильна відповідь в) Джорджа Байрона

_________4 учасник_________

1-й бал. Куди «викидають» непотрібні програми, файли, папки?


а) в кошик
б) у відро
в) за вікно
г) на смітник
правильна відповідь а) в кошик
2-й бал. Яким кольором підсвічується рядок заголовку активного вікна Windows?
а) синім

б) білим
в) жовтим

г) сірим

правильна відповідь а) синім

3-й бал. Якої пам’яті не має на комп’ютері


а) оперативної

б) кеш
в) постійної

г) запам’ятовуючої
правильна відповідь а) запам’ятовуючої

4-й бал. Програма для створення презентацій – це…


а) Windows Movie Market
б) Microsoft Office Publisher
в) WordArt
г) Microsoft Power Point
правильна відповідь г) Microsoft Power Point

5-й бал. Ім’я файла складається з…


а) 3 частин

в) 1 частини


б) 5 частин

г) 2 частин


правильна відповідь г) 2 частин

6-й бал. Голкові принтери називаються


а) струменеві

в) матричними


б) материнськими

г) лазерними


правильна відповідь в) матричними

7-й бал. Гнучкі магнітні диски мають імена…


а) C: і D:

б) A: і C:


в) A: і B:

г) D: і A:


правильна відповідь в) A: i B:

8-й бал. Загальне поняття для окремих елементів даних, окремий документ або частина документа:


а) суб'єкт

б) папка
в) об'єкт


г) меню
 правильна відповідь в) об’єкт

9-й бал. 1 гігабайт містить


а) 1024*1024 Кбайт

в) 1024*1024 байт


б) 1024*1024 Мбайт

г) 1024*1024 Тбайт


правильна відповідь б) 1024*1024 Мбайт

10-й бал. Принцип роботи комп’ютерів у мережі базується на технології, яку називають…


а) клієнт-продавець

б) клієнт-сервер


в) одержувач-сервер

г) одержувач-продавець



правильна відповідь б) клієнт-сервер

11-й бал. Яка елементна база комп’ютера третього покоління?


а) транзистори

б) вакуумні електронні лампи


в) великомаштабні інтегровані пристрої

г) інтегральні схеми


правильна відповідь г) інтегральні схеми

12-й бал. До внутрішньої пам’яті комп’ютер відносять…

а) BIOS

в) FDD
б) CASE

г) RAM
правильна відповідь а) BIOS
Запитання для допоміжного конкурсу,

щоб визначити найкращого інформатика

Правила допоміжного конкурсу такі: двоє суперників сідають за різні парти і письмово (одночасно) дають відповіді на запитання. Хто дасть найбільше правильних відповідей, той і переможе.

Приклад:


        1. Найменша одиниця інформації (біт)

        2. Перша рахівниця (абак)

        3. Матричний, струминний, лазерний…(принтер)


Запитання:

1. Графічний редактор (Paint)

2.Сучасна операційна система (Windows)

3.Пристрій відображення (виведення) інформації (монітор)



        1. Пристрій, що бігає по столу і має 2 або 3 кнопки (миша)

        2. Гнучкий диск (дискета)

        3. Запис файлів з диска на диск (копіювання)

        4. Область пам'яті для тимчасового зберігання інформації (буфер)

        5. Невелика, спеціально написана програма, що шкодить (вірус)

        6. Яка клавіша знищує символ зліва від курсору? (Backspace)

        7. Найголовніша кнопка на робочому столі (Пуск)

        8. Місце для зберігання файлів (папка)

        9. Наука, що працює з інформацією (інформатика)

        10. Всесвітня мережа (Інтернет)

        11. Порядок дій, призначений для розв'язування задачі (алгоритм)

        12. Табличний процесор Microsoft Office (Excel)

        13. Пристрій для підключення до Інтернету (модем)

        14. Серце комп'ютера (процесор)

        15. Пристрій для введення інформації з паперу (сканер)

        16. Піктограма збереження видалених об'єктів (Корзина)

        17. Надає послуги Інтернету, наприклад Bira (провайдер)

        18. Ручний маніпулятор для комп'ютерних ігор (джойстик)

        19. Стан комп'ютера, при якому він не реагує на запити (зависання)

        20. Запис алгоритму, «зрозумілий» комп'ютеру (програма)

        21. 8 біт (байт)

        22. Текстовий редактор Microsoft Office (Word)

        23. Буває постійна, оперативна, кеш (пам'ять)

        24. Пристрій друку (принтер)

        25. Пристрій, який має більше 100 кнопок (клавіатура)

        26. Жорсткий диск (вінчестер)

        27. Процес розмітки поверхні диска (форматування)

        28. Риска, яка вказує, де буде друкуватися символ (курсор)

        29. Перша ЕОМ в СРСР? (МЕСМ)

        30. Програма стискання інформації (архіватор)

        31. Шарикова, лазерна, 2-кнопочна (миша)

        32. Яка клавіша знищує символ справа від курсору? (Delete)

        33. Значок на робочому столі (піктограма)

        34. Сукупність даних на диску, що має ім'я (файл)

        35. Складова частина клавіатури (клавіша)


Діалог з вболівальниками

А чи знаєте ви?
1. Про яку комп'ютерну програму мова йде в пісні:
Он мне дорог с давних лет,
И его милее нет,
Этих окон негасимый свет. (Операційна система Windows).
2. Який зв'язок між містом в Англії, рушницею калібру 30х30 і одним з елементів комп'ютера? (Усі вони зв'язані зі словом "вінчестер").
3. Коли з'явився маніпулятор типу "миша", то для нього в українській мові якийсь час використовувалася назва по імені персонажа відомої російської казки. Назвіть ім'я цього персонажа. (Колобок).
4. Чому на комп'ютерному жаргоні процесор називається каменем?

(Основою мікросхеми процесора є кристал кремнію високого ступеня чистоти).
5. Як називається послідовність сигналів? (Повідомлення)
6. Що спільного між папірусом, берестяною грамотою, книгою і дискетою?

(Збереження інформації).
7. У якому пристрої комп'ютера відбувається обробка інформації?

(Процесор).
8. Який пристрій комп'ютера може впливати на здоров'я людини?

(Монітор).



Конкурс «Windows» для вболівальників
На окремих аркушах роздруковано вигляд екрану з зображенням робочого столу Windows та вікно редактора Word.

В
аша завдання: за 1 хвилину потрібно записати якомога більше понять та назв об'єктів. (Роздатковий матеріал додається).

Підведення підсумків конкурсу. Визначення переможця. Нагородження.

Список використаних джерел
1. Гаєвський О.Ю. Інформатика 7-11 кл. Навч.посіб.- К.: Видавництво А.С.К., 2004.

2. Шестопалов Є.А. Інформатика. Базовий курс, у 3-х част. Аспект, 2004.

3. Шестопалов Є.А. Інформатика, комп'ютерні тести і практичні роботи . Аспект, 2004.

4. Лапчик. Методика преподавания информатики.

5. "Комп'ютер в школі та сім'ї". Науково-методичний журнал Міністерства освіти і науки України. Підшивка.

6. Газета "Інформатика". Всеукраїнське видання для вчителів. Підшивка.

7. Науково-методичний журнал «Інформатика в школі». Підшивка.

8. Журнал «Інформатика та інформаційні технології». Підшивка.

9. Семакин И., Залогова Л., Русакова С, Шестакова Л. Информатика. Базовий курс. 1998 "Лаборатория Базовых Знаний".

10. Макарова Н.В. Информатика 10-11 кл. Питер 2000.

11. Каймин В.А. и др. Информатика: учебное пособие. М., Бридж, 2000.

12. Підласий Г.П. Комп'ютер на уроці // Рад. школа. — 1991. — №8.

13. “Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології.” Підручник. За редакцією О.І. Пушкаря. Київ. Видавничий центр “Академія”, 2002.

14. “Windows 95-2000 для початківця”. Посібник “Основи інформатики та обчислювальної техніки”. Шепетівка. “Аспект” 2002р.

15. І.Т. Зарецька, Б.Г.Колодяжний, А.М. Гуржій, О.Ю. Соколов. Інформатика. 10-11 кл. 2002. Київ “Навчальна книга”.

16. Гондюл та ін. Короткий тлумачний словник. 2000. “Либідь”.



  1. Ажксюк А М. Загальні методи навчання в школі. — К., 1973.

  2. Редько М.М., Ярму О.В., Редько Н.С. Інформатика та комп’ютерна техніка. Навчально-методичний посібник.

  3. Ресурси Інтернету.






1   2   3


База даних захищена авторським правом ©refs.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка